Megvonhatja a kormány a budapesti színházak támogatását

A fővárosi színházak finanszírozásának december óta zajló egyeztetése értelmében Budapesten lesznek tisztán önkormányzati, tisztán állami és vegyes finanszírozású teátrumok. Karácsony Gergely a Szabad Tér Színházat az önkormányzat finanszírozásába vonja. A főpolgármester semmibe veszi a színházművészeti bizottság döntését, amikor a gré­mium többségének szavazata ellenére nem javasolja Bán Teodórát a Szabad Tér Színház vezetésének élére a Fővárosi Közgyűlésben.

Szilléry Éva
2020. 02. 25. 13:51
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. oktber 13. Karcsony Gergely kzs ellenzki fpolgrmester-jellt, miutn leadta szavazatt az nkormnyzati vlasztson a zugli rkzld vodban kialaktott szavazkrben 2019. oktber 13-n. MTI/Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt év végén fogadta el az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amely világos keretet teremtett a színházak finanszírozásának. Ennek értelmében a kormány vállalta, hogy kész államilag fenntartani a főváros tulajdonában álló színházakat amennyiben a működtetést a főváros át kívánja engedni, de a törvény lehetőséget ad közös finanszírozásra is (az önkormányzattal) – ebben az esetben a kormány a felét állja a költségeknek. Azonban Budapest dönthet úgy is, hogy a költségek egészét állja.

– A törvénymódosítás egyértel­műen garantálja a művészet szabadságát – szögezte le Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap, a Láng Zsolttal, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy kilenc éven keresztül, Tarlós István volt főpolgármester vezetése idején, nem voltak viták a művészeti szabadsággal kapcsolatban a fővárosban működő színházakkal, és úgy látják, hogy ennek a jövőben is így kell lennie.

– Hosszabb ideje tárgyalunk a színházak működtetéséről a főváros vezetésével, és az ő javaslataikat figyelembe véve ajánlottuk fel a finanszírozás lehetőségét. Ezzel szemben azt látjuk, hogy a Fővárosi Közgyűlés által holnap előterjesztett főpolgármesteri javaslat azt tartalmazza, hogy a Szabadtér Színház Nonprofit Kft. esetén, a szakmai bizottság döntését figyelmen kívül hagyva, a főváros nem az eddigi igazgatót, Bán Teo­dórát kívánja megbízni a feladattal, hanem Benkő Nóra drámapedagógus, színészt javasolja a pozícióra – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Ha nem Bán Teodórát javasolják, felfüggesztik a tárgyalásokat
Fotó: Bach Máté

A Szabadtér Színház Nonprofit Kft. ügyvezetője hosszú évek óta Bán Teodóra volt, munkáját semmiféle kifogás nem érte, semmilyen politikai befolyásolással nem vádolták tevékenységét. A benyújtott pályázatát a szakmai bizottság hét igen szavazattal egyhangúlag támogatta. A bizottságnak egyébként három politikához köthető tagja van: Tóth József szocialista polgármester, fővárosi képviselő, a 13. kerület vezetője, Hassay Zsófia korábbi polgármester, ma fővárosi képviselő, a Fidesz-frakció tagja, valamint Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője. Benkő Nórát a szakmai grémium egy igen, öt nem és egy tartózkodás mellett nem támogatta.

– Egyértelmű, hogy a bizottság szakmai álláspontja szerint Bán Teodórát kellene javasolni a posztra. Karácsony Gergely többször biztosított engem arról, hogy a szakmai javaslatainkat tiszteletben tarják. Ha a holnapi közgyűlés úgy dönt, hogy nem Bán Teodórát javasolja a Szabadtér Színház élére, úgy a kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat – szögezte le Gulyás Gergely.

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely Facebook-posztban nyilatkozott a színháztámogatásokról. Ebben kijelentette, hogy egyik fővárosi színházról sem mond le a főváros vezetése, a művészi szabadságukban veszélyeztetett színházakat önkormányzati finanszírozásba vonják. A főpolgármester, mint írja, a Radnóti Színház, az Örkény Színház és a Katona József Színház munkájába nem lesz beleszólása az államnak.

Posztjában szól arról is, hogy a tisztán önkormányzati finanszírozású teátrumok mellett lesznek a városban vegyes – vagyis állami és önkormányzati – és tisztán állami finanszírozású kőszínházak is. Kijelenti továbbá, hogy a főváros által jelölt kurató­rium dönt elvszerű módon a függetlenek támogatásáról, amelyet a főpolgármester állásfoglalása szerint biztosítani kell. A Szabad Tér Színházról szólva – amely nem klasszikus színház, inkább rendezvényhelyszín – hangsúlyozza, hogy a jövőben valós funkciójának megfelelően, tisztán önkormányzati finanszírozásból fogják üzemeltetni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.