Milliós fosztogatás a seregélyesi kastélyban

Két tolvajt és öt orgazdát fogott el a rendőrség, miután ellopták a seregélyesi kastély tetőszerkezetének vörösréz elemeit, majd fémhulladékként értékesítették azokat. Két tolvaj még szökésben van, ellenük elfogatóparancsot adtak ki.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 05. 23. 17:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hetes felderítő munka után május 20-án hajnalban gyűjtötték be a fejér megyei rendőrök annak a bandának a tagjait, akik abból kívántak meggazdagodni, hogy meglovasították a seregélyesi kastély tetőszerkezetének vörösréz tetőborítását és csatornarendszerét. A székesfehérvári, a dunaújvárosi és a sárbogárdi rendőrség nyomozói, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozóival, valamint a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alegység munkatársaival együtt 16 helyszínről, három férfit és négy nőt fogtak el. A házkutatások során mobiltelefonokat, informatikai eszközöket és a bűncselekmények elkövetéséhez használt autókat is lefoglaltak. Két tolvaj nem volt otthon, amikor a rendőrök ébresztőt tartottak a bandatagoknál, ellenük elfogató parancsot adott ki a rendőrség.

A bejelentés még április 27-én érkezett a rendőrségre, hogy a Seregélyesen található Zichy-Hadik kastély tetejéről a vörösréz burkolatot több száz négyzetméteren lelopták az éjszaka. A nyomok alapján legalább négy tolvaj lehetett tagja a „rezes bandának”, akik egy zárt teherautóval mentek lopni, lefeszítették a tető lemezeit, leszaggatták a réz csatornarendszer, az ereszek elemeit. Ha már ott jártak, az elkövetők egy ablak üvegének betörése után szétnéztek a kastély belső részében is, ahol annyi nyomot hagytak, hogy egy bűnügyi helyszíneléssel foglalkozó televíziós sorozat fél évadjához is témát adhattak volna. A rendőröknek már csak a nyomok alapján beazonosítható betörőket kellett megtalálniuk. Ehhez kielemezték a környék térfigyelő kameráinak felvételeit is, illetve kikérdeztek mindenkit, aki a veszélyhelyzeti kijárási korlátozások idején láthatott valamit. Természetesen az összes fémhulladék átvevőtelepet is ellenőrizték huszonöt kilométeres körzetben. Úgy gondolták ugyanis, hogy a helyi erőkhöz köthető a kastély kifosztása, ezért az elkövetők a lopott rézzel sem fognak messzire menni. Három hetes felderítő munka után sikerült beazonosítani, hogy a megszerzett vörösréz elemek értékesítésében kik, milyen módon működtek közre, és az üzletet hol bonyolították le. Az ellopott fém egy része is előkerült, de sajnos az egyedi tetőborítás a vevőktől lefoglalt készletből nem pótolható. A Székesfehérvári Rendőrkapitányság nyomozói a 24 éves D. Dávidot és a szintén 24 éves R. Rolandot jelentős értékre (tízmilliós nagyságrendű kár) elkövetett lopás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, a bíróság pedig elrendelte a letartóztatásukat. A réz értékesítésében közreműködő feltételezett orgazdák, egy férfi és négy nő szabadlábon védekezhet, a két szökésben levő tolvajt még körözi a rendőrség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.