Minden harmadik magyar ember megkapta már az oltást

Az új fertőzöttek száma 3706, lélegeztetőgépen 1051 személy van, valamint elhunyt 205, többségében idős, krónikus beteg.

Magyar Nemzet
Forrás: koronavirus.gov.hu2021. 04. 18. 9:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 252 579 fő, közülük 1 385 898 fő már a második oltását is megkapta – olvasható a Koronavírus.gov.hu oldalon. Mint írják, az új fertőzöttek száma 3706, ezzel a járvány kezdete óta összesen 750 508 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 205, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 184 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 455 029 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 270 295. 8445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1051-en vannak lélegeztetőgépen.

A tájékoztató oldalon közlik, hogy a járvány harmadik hullámának a tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. A magyar lakosság 33,3 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 17,9 százalékos átlaggal.

Minden harmadik magyar ember tehát már kapott oltást. Most már bármely regisztráltnál csöröghet az oltásra hívó telefon.

A járvány megfékezésére a kormány meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is.

Az oltási program előrehaladásával párhuzamosan ugyanakkor közeledik a védelmi intézkedések feloldásának a második fokozata is: a teraszok, az óvodák és az iskolák alsó tagozatai is készülhetnek a nyitásra. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek a nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a három és fél milliót. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. Jelentős segítség a vendéglátóhelyeknek, hogy a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat.

Április 19-én, hétfőn az óvodák újranyithatnak, az általános iskolák alsó tagozatai (1–4. évfolyamokon) visszatérnek a rendes, tantermi oktatásra. A felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz. A felnőttképzésben szintén április 19-től ismét lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.