Molnár-Bánffy Kata: A Képmás online portál konzervatív feminizmust hirdet

Szerettük volna, ha a magyar médiában a család hiteles és pozitív szövegkörnyezetbe kerül – nyilatkozta a Képmás magazin küldetéséről Molnár-Bánffy Kata, a lap főszerkesztője.

2019. 10. 12. 11:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre fontosabb, hogy bizonyos témákban határozottan állást foglaljunk – jelentette ki a megyei lapok számára adott interjúban a Képmás című magazin főszerkesztője.

Molnár-Bánffy Kata elmondta, hogy számukra központi érték a család és a kisközösségek, ezek mellett pedig fontosabb kiállni, mint valaha, mert ha nem tesszük, akkor csak a családromboló ideológiák híveinek a hangja fog hallatszani. Közéleti kérdésekkel is így van ez: történnek dolgok, amelyek miatt a keresztény-konzervatív érzületű emberek felháborodnak.

- Mi a feladatunknak érezzük, hogy ilyenkor adjunk egy narratívát, segítsünk formába önteni a gondolatokat – tette hozzá a főszerkesztő.

A Képmás alapítóinak szándékával kapcsolatban Molnár-Bánffy Kata felidézte, hogy portfóliójuk zászlóshajója, a nyomtatott magazin idén 17 éves. A neve egy bibliai metaforából ered.

- A teremtéstörténetből tudjuk, hogy Isten a saját képmására teremtette az embert. Ez az emberkép a mi ars poeticánk ma is. Olvasóként régóta ismerem a lapot, de tényleges kapcsolatba 2011 környékén kerültem a tulajdonosokkal, az alkotógárdával – emlékezett vissza a kezdetekre a főszerkesztő.

Molnár-Bánffy Kata: számukra központi érték a család és a kisközösségek
Fotó: Mediaworks

- Akkor kommunikációs szakemberként dolgoztam a márkán, ma már én vezetem a kiadót. A Képmás mára kilépett a deklaráltan katolikus lap imázsából. A lap missziója az, hogy ne csak a templomba járó emberekhez szóljon, hanem mindenkihez, aki jó szándékú, értékekre nyitott – mondta az interjúban.

Az online portál által hirdetett konzervatív feminizmussal kapcsolatban Molnár-Bánffy Kata úgy nyilatkozott, hogy ezt a fogalmat sokan nem szeretik: a konzervatívok a feminizmus miatt, a feministák a konzervativizmus miatt.

- A nő éppúgy Isten képmása, mint a férfi, sőt, ketten együtt azok. A családban is mindkettőjükre nagy szükség van, egymás boldogságának is letéteményesei. A családról azt gondoljuk, hogy egy férfi és egy nő szövetségén alapul – természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne gondolnánk családnak a megözvegyülés, válás vagy egyéb tragédia miatt csonkává vagy mozaikszerűvé vált családokat. De a genderideológiák egyéb családmodelljeit, amelyekben lassan a kutya és a gazdája is családnak számítana, elutasítjuk. A Képmás alcímét is megváltoztattuk, amikor ez a gondolat egyre fontosabbá vált. Most az olvasható a cím alatt: Nőknek és férfiaknak. Bármilyen furcsa is, ez manapság bátor kijelentésnek számít – tette hozzá a médium vezetője.

Molnár-Bánffy Kata elmondta, hogy évekkel ezelőtt végeztek egy kutatást, kiderült belőle, hogy a család szót a média leginkább a családon belüli erőszak kontextusában használja. Ekkor jöttek rá, a család annyira természetes jó számunkra, hogy már nem is beszélünk róla, és ez nagy hiba. Szerették volna, ha a magyar médiában a család hiteles és pozitív szövegkörnyezetbe kerül. Ekkor alapították a Média a Családért Alapítványt, amely azóta is rendszeresen átad egy díjat azoknak az újságíróknak, akik értékként mutatják be a családot, és természetesen magas szakmai minőségben számolnak be róla.

A beszélgetés teljes tartalma ide kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.