Mráz Ágoston Sámuel: A hála nem váltható egy az egyben szavazatokra

A hála nem politikai kategória, egy az egyben nem váltható szavazatokra az, ha valaki jól vezet egy települést, de mégis hatással van az eredményre – mondta az M1 aktuális csatornán vasárnap este, az önkormányzati választási műsorban a Nézőpont Csoport vezetője.

Forrás: MTI2019. 10. 13. 20:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mráz Ágoston Sámuel kifejtette: ha az emberek elégedettek a helyi vezetőkkel, az az önkormányzati választáson az alacsony részvételben vagy a váltóhangulat hiányában mutatkozhat meg. Egyértelműen nem váltható szavazatokra a hála, de hatással van a kampányra vagy akár a kihívók személyére, a részvételi adatokra – összegzett.

A májusi európai parlamenti választás (EP) eredménye az elemző szerint jó iránymutatást ad a mostani becsléshez, mert a jelenlegi, polarizált politikai helyzet elősegíti, hogy pártpreferencia szerint szavazzanak a választók. Ugyanakkor csak felerészt lehet számolni az EP-adatokkal, hiszen a helyhatósági választáson „személyekről döntünk” – tette hozzá.

Kijelentette: matematikailag segíthet az ellenzéknek a teljes összefogás, de kérdés, hogy van-e lemorzsolódás, vagyis olyan ellenzéki szavazó, akinek nem tetszik a „nagy összefogósdi”. Utalva a közelmúltban a főváros egyes kerületeiből kiszivárgott hangfelvételekre, kérdésként tette fel azt is, hogy a választók elhiszik-e: az összefogás őszinte, valós együttműködésen alapul.

A műsorban szóba került, hogy egyes településeken, főleg az ellenzéki pártok egy civil szervezet mögé sorakoznak fel, és nem tüntetik fel, mely politikai tömörülések tagjai.

Dunaújvárosban például a jobbikos országgyűlési képviselő, Pintér Tamás a Rajta, Újváros! egyesület jelöltje, de hasonlóan jár el a Jobbik Tapolcán, Ózdon vagy Törökszentmiklóson. Az elemző szerint mindez a Jobbik válságát mutatja, hiszen imázsa a szélsőjobbról jött, és már a szélső liberális pólus felé halad. Ezek a taktikák csak mérsékelten hatásosak, hiszen egy településen elterjed, hogy kik állnak a jelöltek mögött – tette hozzá.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.