Müller Cecília: Továbbra is fontos a szabályok betartása

Az országos tiszti főorvos közlése szerint két hétről 10 napra csökkent a hatósági házi karantén időtartama.

Veres László István - Csókás Adrienn
Forrás: MTVA2020. 09. 22. 10:49
null
Forrás: MTVA (YOUTUBE KÉPERNYŐFOTÓ)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • Továbbra is fontos a szabályok betartása, mint például a maszkviselés és a csoportosulások elkerülése.
  • Csak 23 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátó- és szórakozóhelyek.
  • A vírus közösségi terjedésének megakadályozása a cél.
  • Magyar állampolgársággal nem rendelkező személy csak engedély birtokában léphet be az országba a személyforgalomban.
  • A D-vitamin jelentősen hozzájárulhat a fertőzés leküzdéséhez.
  • Az iskolák lehetőleg több bejáraton engedjék be a diákokat, és több ponton is mérjék a belépők testhőmérsékletét.
  • A legbiztonságosabb az, ha betartjuk a védekezés összes szabályát.
  • Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján elmondta: az elmúlt 24 órában 633 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt nyolc krónikus beteg, így 694 főre emelkedett a járvány áldozatainak száma, 4559-en pedig már meggyógyultak. Az elhunytak között 51 és 94 éves is volt, mindannyian krónikus betegségekben szenvedtek. Az elvégzett PCR-vizsgálatok száma jóval meghaladta a hatszázezret. A fertőzöttek közt a 20–29 évesek vannak a legnagyobb arányban, de más korosztályokban is terjed a vírus.

    – Ezért továbbra is fontos a szabályok betartása, mint a maszkviselés és a csoportosulások elkerülése, és ezért tarthatnak nyitva csak 23 óráig a vendéglátó- és szórakozóhelyek

    – tette hozzá az országos tiszti főorvos.

    TÍZ napra csökkent a hatósági házi karantén időtartama

    A betegek kezelésére vonatkozó, hétfőn közzétett új eljárásrend kapcsán Müller Cecília kiemelte, hogy az egyetlen lényeges változás a korábbi verzióhoz képest, hogy két hétről tíz napra csökkent a hatósági házi karantén időtartama.

    – Továbbra is a közösségi terjedés megakadályozása a cél, figyeljük, hogy terjed-e óvodákban, iskolákban, egyéb közösségekben a járvány – fogalmazott a tiszti főorvos, hozzátéve: az a cél, hogy helyben tudják izolálni és megakadályozni a terjedést.

    Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta:

    a hétfőtől hatályos utazási korlátozások szerint az országba való belépéskor elrendelt karantén ideje 14 helyett ugyancsak tíz nap.

    Felhívta a figyelmet, hogy magyar állampolgársággal nem rendelkező személy csak engedély birtokában léphet be az országba a személyforgalomban.

    Kitért arra is, hogy az elmúlt 24 órában 3062 fő esetében rendeltek el hatósági karantént, közülük 774 fővel szemben a határátlépés során alkalmazták az intézkedést. Jelenleg valamivel több mint 25 ezer fő van karanténban.

    Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról is beszélt, hogy a maszkhasználatot a rendőrség is ellenőrizheti, és intézkedhet a szabályszegőkkel szemben. Az intézkedések differenciáltak, pénzbüntetést, feljelentést csak ismételt szabálysértés esetén alkalmaznak.

    Müller Cecília azt közölte, hogy a háziorvosnak minden gyanús esetben el kell rendelnie a tesztet. – Tünetet mutató beteget ne szállítsunk az autónkban, arra ott a mentő – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

    A D-vitamin szedése segíthet

    Az országos tiszti főorvos rámutatott, hogy a szakirodalom szerint

    a D-vitamin jelentősen hozzájárulhat a fertőzés leküzdéséhez. A magyar lakosság D-vitamin bevitele alacsonyabb a szükségesnél.

    – Az optimális napi D-vitamin bevitel kétezer egység naponta. Persze lehet többre, kevesebbre is szükség, javaslom, konzultáljanak az orvosukkal – mondta Müller Cecília.

    Kérdésre válaszolva beszámolt arról is, hogy ha egy iskolai osztályban valaki fertőzött lesz, akkor az ő kontaktjai nagy valószínűséggel az osztálytársai lesznek. Az osztálytársak családtagjaira ugyanakkor már nem vonatkozik a karantén, ők már nem minősülnek szoros kontaktnak.

    Az országos tiszti főorvos szólt róla, hogy az a tanuló, aki kontaktszemélyként került karanténba és nincsenek tünetei, tíz nap múlva térhet vissza az iskolába.

    – Ha vannak tünetek, hívja a háziorvosát – kérte Müller Cecília, majd kijelentette, hogy van elég PCR-teszt az országban. A különböző laboratóriumok eltérő számban végeznek vizsgálatokat, és az orvos vagy hatóság által elrendelt tesztek továbbra is ingyenesek.

    Müller Cecília kérdésre válaszolva közölte: ha valaki felső légúti hurutos megbetegedés tüneteit észleli magán, és felmerül benne, hogy koronavírusos lehet, akkor semmiképp ne menjen el a rendelőbe, hanem telefonon hívja a háziorvosát.

    – Továbbra is javasoljuk, hogy személyes megjelenés esetén egyeztessenek időpontot, hogy a váróteremben se gyülekezzenek egyszerre sokan – tette hozzá.

    Az iskolai lázmérések kapcsán arról szólt, hogy az intézmények lehetőleg több bejáraton engedjék be a diákokat, és több ponton is mérjék a belépők testhőmérsékletét.

    – Az ellátás a kijelölt kórházakban zajlik, ezeknek a körét szélesíteni fogjuk, ha a betegek létszáma ezt indokolttá teszi – hangoztatta az országos tisztifőorvos, kiemelve: előre ütemezett terv szerint haladnak, és akár átvezényléssel is biztosítják a személyzetet, ahol nagyobb igénybevétel mutatkozik.

    Sok ismeretünk van már a vírusról

    Müller Cecília emlékeztetett: sok ismeret gyűlt már össze a koronavírusról az elmúlt hónapok során.

    – A vírus nem csak a légutakat támadja, hanem a teljes szervezetet igénybe veszi, az erek belső felületén képes létrehozni gyulladást. Ezért is veszélyeztetettek a krónikus betegségben szenvedők – fogalmazott, megjegyezve, igen ellenálló kórokozóról van szó, és a betegség lefolyása is rendkívül széles határok között mozog.

    – Egyikünk sem tudja megmondani jelen pillanatban, hogy kinél hogyan fog lezajlani a betegség. A lehető legbiztonságosabb, ha nem kapjuk el a vírust

    – húzta alá.

    Az országos tiszti főorvos jelezte, hogy az összes beteg ellátása biztosított lesz, és ha szükséges, szélesítik az ellátó-intézmények számát, illetve a szakszemélyzetet is átvezényelhetik.

    – Sok ismeret összegyűlt az első hullám tapasztalataiból – közölte a szakember, hozzátéve: a betegség az erek falán gyulladást képes okozni. A kórokozó rendkívül ellenálló, ezt állapította meg a Semmelweis Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közös vizsgálata. A betegség sok esetben tünetmentesen zajlik, de a veszélyeztetett csoportokban sok a súlyos eset.

    – Változatlanul az az üzenetünk, hogy a legbiztonságosabb az, ha betartjuk a védekezés összes szabályát, és nem kapjuk el a vírust – zárta a tájékoztatót Müller Cecília.

    Ismert, hogy az előző napon 876 új fertőzöttet regisztráltak, vagyis ahhoz képest keddre csökkent az új fertőzöttek száma hazánkban.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.