Novák Katalin: Nőként, anyaként is lehet sikeresen vállalkozni, dolgozni

A kormány számos intézkedéssel segíti, hogy a nőknek a családalapítást követően össze lehessen egyeztetni a családot, a munkát, a karriert – mutatott rá az államtitkár.

Forrás: MTI2019. 11. 27. 20:07
NOVÁK Katalin
Budapest, 2019. szeptember 18. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár a 34. SPAR Budapest Maraton Fesztivál sajtótájékoztatóján a Fortuna rendezvényhajón 2019. szeptember 18-án. A maratont szeptember 29-én rendezik. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon egyre több nő működtet sikeres vállalkozást, a cégtulajdonosok körében arányuk 40 százalék – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek a Design Terminal rendezvényét követően.

Novák Katalin a Design Terminal Womentoring rendezvényen vett részt, ahol a női vállalkozói lét témájáról, a nők üzleti életben betöltött szerepéről beszélgettek az innovációs ügynökség programjában részt vevők.

Az államtitkár kiemelte, a számok alátámasztják, hogy nőként is lehet sikeresen vállalkozni, dolgozni.

Rámutatott: a kormány számos intézkedéssel segíti, hogy a nőknek családalapítást követően ne kelljen választaniuk a család, a munka, a karrier között, ezeket össze lehessen egyeztetni.

Példaként említette, hogy a kormány bevezette a gyed-extrát a kisgyerek mellett munkát vállalóknak, az egyetemre járó vagy friss diplomás fiataloknak a diplomás gyeddel teremtettek lehetőséget.

Novák Katalin elmondta, az Országgyűlés előtt van az a törvénymódosító javaslat, amely lehetővé teszi a diplomás gyed igénybevételét akkor is, ha valaki az egyetem alatt, vagy közvetlenül az egyetemet követően gyermeket vállalt, nem ment vissza a munkaerőpiacra, és újabb gyermeke születik. Ezzel is segítik a tanulókat, a friss diplomásokat a családalapításban – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a kormány folyamatosan fejleszti a bölcsődei rendszert azzal, hogy a nők 40 év jogosultsági idő után nyugdíjba mehetnek, visszatérhetnek a családba, és segíteni tudnak az unokák körül. Jövő év január elsején bevezetik a nagyszülői gyedet, amely lehetővé teszi, hogy a nagymamák és a nagypapák kivegyék részüket az unokájuk neveléséből, amikor a szülők dolgoznak – mondta Novák Katalin.

A számos kormányzati ösztönző és támogatás mellett még sok feladat van, hogy az ország eljusson odáig, hogy ne szenvedjen hátrányt egy nő, mert gyermeket vállal, és kiesik a munkaerőpiacról – mondta az államtitkár.

Novák Katalin szerint jó, ha van olyan támogató környezet, ahol személyre szabottan kaphatnak tanácsot a továbblépéshez, és megismerkedhetnek olyan személyekkel, akik hasonló utat jártak be, ezt kínálja a Design Terminal programja is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.