Nyilvántartásba vették az első pártokat

Magyar Nemzet
2019. 03. 05. 8:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvántartásba vette az első pártokat a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az

Európai Parlament 21 magyar képviselőjének választását május 26-ra tűzte ki Áder János köztársasági elnök, az EP-választás listás szavazással történik. Listát bejegyzett pártok állíthatnak, két vagy több párt közös listát is állíthat.

A listaállításhoz legalább húszezer választópolgár – aláírásával hitelesített – ajánlása szükséges, a pártoknak április 23-án 16 óráig kell összegyűjteniük a támogató ajánlásokat és bejelenteni listájukat az NVB-nél.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező választók április 5-ig megkapják az értesítést arról, hogy felvették őket az európai parlamenti választásra a névjegyzékbe – minderről Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke beszélt az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. Ismertetése szerint március 21-től lehet benyújtani a választási irodákhoz a választáshoz kapcsolódó, a szavazóköri névjegyzékkel összefüggő kérelmeket, levélszavazásra május 2-ig lehet regisztrálni, a választáson indulni szándékozó pártok pedig április 6-tól gyűjthetik az aláírásokat.

Május 17-ig lehet a külképviseleti névjegyzékbe vételt kérni, aki pedig Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, május 22-ig kérheti átjelentkezését. Közben az NVB elutasította a DK keresetét a kormány kampánya miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.