Nyomoznak Niedermüller szavai miatt

A Nemzeti Nyomozó Iroda közösség elleni uszítás gyanújával nyomozást rendelt el Niedermüller Péter kijelentése miatt, miszerint a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak és nők „rémisztő képződmények”. Mindeközben Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatával kapcsolatban újabb ellentmondások merültek fel, mivel a DK elnökének házán nyoma sincs az állítólagos százmilliós felújításnak.

Bákonyi Ádám
2020. 02. 14. 9:18
null
Polgárok tüntettek az erzsébetvárosi polgármester ellen Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a január 31-én tett feljelentésünkben megjelölt közösség elleni uszítás bűncselekményének megalapozott gyanúja alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást rendelt el Niedermüller Péter kijelentésével kapcsolatosan – írta közleményében a CÖF–CÖKA. Ismert, a DK alelnöke, Erzsébetváros polgármestere a közelmúltban egy televíziós műsorban rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfia­kat és nőket, rosszal­lóan hozzátéve, hogy „ez a családelképzelés”. Az általános felháborodás ellenére Niedermüller nem volt hajlandó bocsánatot kérni kirekesztő, rasszista szavaiért, sőt később megerősítette, hogy a fehér, keresztény Európa számára „a lehető legrémisztőbb ideológia”. A CÖF–CÖKA közleményében kitért arra, hogy Niedermüller ügyével kapcsolatban „a jövőben folyamatosan tájékoztatni fogjuk a közvéleményt, és bízunk abban, hogy a faj, nem, illetve szexuális beállítottság alapján uszítók ideológiai színezettől függetlenül elnyerik méltó büntetésüket”. Az ügy érdekessége továbbá, hogy míg a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított, a Magyar Helsinki Bizottság korábban úgy foglalt állást, hogy Niedermüller kijelentése „nem éri el a zaklatás vagy gyűlöletbeszéd szintjét a jelenlegi hazai társadalmi és politikai kontextusban”. A jogvédő szervezet továbbá „az ártalmas, gátlástalan, szemforgató politikai cirkusznak” nevezte a DK-s politikus szavai miatti tiltakozást.

Polgárok tüntettek az erzsébetvárosi polgármester ellen
Fotó: Havran Zoltán

Mindeközben az Origo.hu újabb ellentmondásra hívta fel a figyelmet Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozataival kapcsolatban. A DK elnöke korábban azt mondta, hogy százmilliót költöttek el az elmúlt években a budai házuk átépítésére, a portál helyszíni beszámolója szerint az ingatlan kívülről semmit nem változott, felújításnak nyoma sincs. Mindezek alapján a százmilliót Gyurcsányék legfeljebb benti munkálatokra költhették el, ami a 481 négyzetméter ház esetében négyzetméterenként több mint 200 ezer forintos felújítási költséget jelent, ami nem tűnik életszerűnek. Ismert: miután leadta vagyonnyilatkozatát, annak részletes elemzése alapján a Világgazdaság megállapította, hogy Gyurcsány vagyonában 1,1 milliárd forint útja homályban marad. „Hacsak azt nem feltételezzük, hogy a pártelnök havi átlagban valamivel több mint 23 millió forintot költött az elmúlt négy évben” – fogalmazott a lap. A DK ekkor közleményben magyarázta az összeg sorsát, ennek egyik tétele volt a százmilliós lakásfelújítás. Miután magyarázkodása ellenére sem tudott közel félmilliárd forint sorsáról elszámolni, a Fidesz–KDNP vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményez Gyurcsány Ferenc ellen. A történtek után a DK elnöke ellentámadásba lendült, közölve, hogy ha „a Fidesz pártelnöke, a mostani kormányfő is megmutatja, hogy hogyan tellett neki gyermekeit külföldön taníttatni, fizetni ötmillió forintos tandíjat Svájcban, hogyan tud elmenni labdarúgó-mérkőzésekre magánrepülőgéppel, mi is megmutatjuk, hogy hogyan élünk.”

A DK csütörtökön egyébként közölte azt is, hogy szerdán egy ismeretlen rálőtt újbudai irodájukra, a párt szerint „idevezet a végtelen uszítás és a kormányzati gyűlöletpolitika”. A rendőrség később közölte: az irodában két, egyenként 0,8 centiméter átmérőjű csapágygolyót találtak, amelyeket nem lőfegyverből lőttek ki, így garázdaság miatt indítottak eljárást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.