Oktatóvideókkal segíti a végzősöket a Magyarságkutató Intézet

Az online felületeken közzétett oktatóvideók a koronavírus-járvány okozta kényszerű helyzetben egyre népszerűbbek. Érettségi Plusz című sorozatával a Magyarságkutató Intézet a digitális tanrend szerint zajló tanításba kapcsolódva segíti a diákokat az érettségire való felkészülésben.

2020. 04. 06. 5:55
null
Nagy-Luttenberger István (balra), a Történeti Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Babucs Zoltán (középen), a kutatóközpont ügyvivő szakértője és Horváth-Lugossy Gábor főigazgató Forrás: Magyarságkutató Intézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány kezdete óta az online platformok felértékelődtek, számos intézmény állt át digitális tartalmak készítésére. – Szerencsére nálunk eddig is előtérben volt az infokommunikációs tartalmak előállítása. Kutatási eredményeinkkel, a magyar történelem és múlt kiigazításával, helyes értelmezésével előszeretettel célozzuk meg a fiatalokat a modern kommunikációs csatornákon – mondta el lapunknak Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, jelezve: Kásler Miklóstól kapott felkérése eredetileg is arról szólt, hogy munkatársaival együtt bármikor legyen kész a társadalom hatékony szolgálatára.

Szavait alátámasztja, hogy az intézet már most is az egyik legaktívabb a magyar kutatóintézetek között a közösségi média és más digitális platformok használatában.

A jelenlegi helyzetben a legnagyobb segítségre az érettségi előtt álló diákoknak van szükségük. A Magyarságkutató Intézet az ő támogatásukra hozta létre Érettségi Plusz című előadás-sorozatát a történelem, valamint a magyar nyelv és irodalom tantárgyakból történő hatékony felkészülés segítése érdekében. Bár az előadások az érettségi tételek témáin alapulnak, nem csupán a vizsga előtt álló diákoknak érhetők el: bárki megtekintheti őket, aki érdeklődik az adott témák iránt. Az Érettségi Plusz oktatóvideók megtalálhatók a Magyarságkutató Intézet honlapján (www.mki.gov.hu), az intézet Face­book-oldalán, valamint a Youtube videómegosztó oldalon is.

A Magyarságkutató Intézet a járvány idején aktív szerepet vállal a társadalomra nehezedő terhek könnyítésében. – Tudományos kutatóintézetként mi is felelősséget és szolidaritást vállalunk ezekben a nehéz időkben. Azzal segítünk, amivel tudunk. Ha az most éppen egy videósorozat, akkor azzal. A Jóisten néha furcsán rendezi a dolgokat. Főigazgatói pályázatomban Hunyadi Jánostól választottam az én gondolkodásomat is jól jellemző mottót: „Nem beszélek sokat: nem szavak teszik vitézzé az embert. A csatasorban ismerszik meg, ki mit ér” – mondta el Horváth-Lugossy a kezdeményezés létrejöttével kapcsolatban.

Nagy-Luttenberger István (balra), a Történeti Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Babucs Zoltán (középen),
a kutatóközpont ügyvivő szakértője és Horváth-Lugossy Gábor főigazgató
Fotó: Magyarságkutató Intézet

Az előadás-sorozat célja az iskolában megszerzett ismeretek összefoglalása és kiegészítése, valamint hogy a diákok átfogó képet kapjanak az adott témakörről. Emellett olyan tények és adatok is szóba kerülnek, amelyek bár fontosak a magyarság történetében, idő hiányában sokszor nem esik szó róluk.

– A videókban középiskolai, egyetemi tanárok és az egyes tudományterületek kiváló képviselői adnak elő. Ezek a személyek önmagukban jelentenek garanciát a bemutatott témák minőségi ismertetésére – hangsúlyozta a főigazgató. Borvendég Zsuzsanna, az intézet tudományos munkatársa többek között az 1956-os forradalom és szabadságharcot, valamint annak megtorlását mutatja be, Gulyás László tudományos tanácsadó az első világháborút lezáró békekötésekről, Köő Artúr tudományos segédmunkatárs pedig a nagy földrajzi felfedezésekről beszél előadásában. Előkészületben vannak más típusú előadások is, melyekről az intézet hamarosan tájékoztatást ad.

Az érettségire felkészítő videók készítésének ötletét a koronavírus okozta helyzet szülte, azonban érdeklődés esetén az intézet az anyagok forgatását a következő években is folytathatja. Ismeretanyagból nem lesz hiány. Horváth-Lugossy Gábor felhívta a figyelmet, hogy nemsokára ingyenesen elérhetők lesznek kiadványaik, valamint a kutatók publikációi az intézet weboldalán. – Eddig is szívesen biztosítottunk szabad hozzáférést munkánk eredményeihez, és ez mostantól még fokozottabban így lesz.

A jelenlegi helyzet minden olyan intézményt rosszul érint, amely a magyar kultúra területén programmal készült, tenni akart valamit az idei évben. Éppen ezért valamennyi háttérintézménynek át kellett szerveznie működését. Az Országgyűlés által tavaly decemberben életre hívott Nemzeti Kulturális Tanács – amely testületnek tagja a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, valamint 17 kultúrstratégiai intézmény vezetője – álláspontja az együttműködés fontosságát hangsúlyozza. – A tanács ülésén egyöntetű volt az a hozzáállás, hogy aki csak tudja, segítse az otthonukba kényszerült, de a tudásra és a kultúrára nyitott embereket igényes ismeretterjesztő és kulturális tartalmakkal. Mindenki összefog, segít, ahogyan tud – magyarázta a főigazgató, aki maga is a testület tagja.

Horváth-Lugossy Gábor felidézte egy nemrég Böjte Csaba testvérrel történt beszélgetését, aki Ézsaiás próféta jövendölésére emlékeztetett: – „Menj be kamrádba, én népem, s zárd magadra az ajtót! Rejtőzz el egy rövid időre, míg el nem múlik a harag.” Most ezeket az időket éljük, és én büszke vagyok honfitársaimra. A magyar nép érti, fegyelmezetten viseli a helyzetet, betartja a kormány kéréseit, ami most idős szeretteink túlélésének záloga. Úgy érzem, napjainkban is példát mutatunk Európában – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.