Orbán Viktor: Magyarország a közép-európai együttműködés erősítésére fordítja az erejét

Magyarország arra fordítja az erejét, hogy erősítse a közép-európai együttműködést, és mindenki jól jár, aki a magyarokkal együttműködik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a romániai Kerelőszentpálon.

Forrás: MTI2019. 05. 10. 10:05
ORBÁN Viktor
Kerelõszentpál, 2019. május 10. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az UBM Feed Kft. takarmánykeverõ üzemének avatóünnepségén Erdélyben, a Maros megyei Kerelõszentpálon 2019. május 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • Szerbiával és Szlovákiával már kiváló gazdasági együttműködést valósított meg Magyarország
  • Infrastrukturális összekötetések kellenek Magyarország és Románia között
  • Orbán Viktor arra biztatott mindenkit, hogy menjen el szavazni
  • Kelemen Hunor kiemelte, hogy a magyar kormány szövetségese közösségüknek
  • A kormányfő beszédet mondott az UBM Feed Romania takarmánykeverő üzemének avatóünnepségén, a Maros megyei Kerelőszentpálon.

    Orbán Viktor kiemelte: Szerbiával és Szlovákiával már kiváló gazdasági együttműködést valósított meg Magyarország, de nem behozhatatlan a hátrány a magyar-román viszonyrendszerben sem. Ha vannak vállalkozó kedvű beruházók, nagy lendületet kaphat a magyar-román gazdasági együttműködés – tette hozzá.

    Kifejtette: Közép-Európa nemzetekből áll, és nem halasztható tovább annak felismerése, hogy ezek a népek sorsközösségben vannak, és vannak érdekek, amelyek összekapcsolják őket, ezért az együttműködés útját kell választaniuk.

    Közölte: cselekedni kell, „fel kell venni a kesztyűt”, vállalni kell a versenyt, fejleszteni kell, és akkor az a távolság, amely a kommunizmustól nem szenvedő és a kommunizmust elszenvedő országok között van, sokkal gyorsabban csökkenhet. Magyarországon a dolgok a gazdaság tekintetében ígéretesen alakulnak – tette hozzá.

    A miniszterelnök azt mondta: infrastrukturális összekötetések – autópályák és vasút – kellenek Magyarország és Románia között, ezekről tárgyalnak a román kormánnyal. Gyorsvasútra van szükség Bukarest és Budapest között, és ez Kolozsvárt is bekapcsolhatja a gazdasági vérkeringésbe – közölte.

    Orbán Viktor hangsúlyozta: ma csak egy beruházásról van szó, de számítani lehet a magyar kormányra a jövőben is, hogy további beruházások is megvalósulhassanak.

    A kormányfő arra is kitért, hogy fontos lesz a közelgő európai parlamenti választás, mert nem mindegy, mi történik Brüsszelben és Európában. Jó döntéseket kell hozni, és Brüsszelben is olyan vezetőkre, képviselőkre van szükség, akik kiállnak a magyar, a román és a közép-európai érdekek mellett – hangsúlyozta.

    Orbán Viktor arra biztatott mindenkit, hogy menjen el szavazni, akarjon részese lenni Európának, és használja ki a lehetőségeket.

    Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kiemelte: „a magyar kormány szövetségese közösségünknek” és az RMDSZ-nek, és ahol szövetség van, ott vannak közös ügyek, és közös sikerek születnek.

    A célok és „a mi itteni megerősítésünk” mellett az eszközökben is egyetértés van – vélte. Hozzátette: folytatni kell, amit elkezdtek, dolgozni kell, figyelni kell egymásra és építeni kell a közösségek közötti bizalmat.

    Minden nap választás előtt állunk, és nem tehetjük kockára, amit felépítettünk. Hinni kell, hogy lehetséges a népek és nemzetek együttműködése, a biztonság megteremtése és a jólét növelése – közölte. Úgy látja, egy nemzet története a kis közösségek történetéből áll össze.

    Fontos, hogy identitásunkat biztonságban tudjuk, de szükség van közös cselekvésre, munkahelyekre, gazdasági sikerekre is, „különben elnéptelenedik az otthonunk” – fogalmazott.

    Kelemen Hunor szerint sokféleképpen lehet tenni a megmaradásért, dolgozni a sikerért, hogy gyarapodjon a közösség, és az új munkahelyek teremtése az egyik ilyen mód, ezért ennek a beruházásnak is sok nyertese lehet.

    Kerezsi Miklós, az East Csoport tulajdonosa arról beszélt, hogy nagy hibát követnek el azok az üzletemberek, akik Romániára a külföldön előállított termékek nagy felvevőpiacaként tekintenek, mert minden adottsága megvan az országban, hogy agrártermékekből és kiváló minőségű élelmiszerekből ne csak saját állampolgárait lássa el, hanem a tágabb régió meghatározó exportőre legyen.

    Modern, hatékony és világszínvonalú beruházásokat kell helyben megvalósítani, ezért fektettek be ők is itt – közölte.

    Varga Ákos, az UBM Csoport elnöke elmondta: a három alapító cég példaértékű összefogással valósította meg Kelet-Közép-Európa legnagyobb takarmánykeverő üzemét, régi üzleti kapcsolatok és barátságok előzték meg a beruházást.

    Ez az üzem azt szimbolizálja, hogy egy magyarországi piacvezető cég a határon túlra exportálhatja tapasztalatait, tudását – fogalmazott. Hozzátette: köszönik az Eximbank segítségét, amelyet a beruházáshoz nyújtott.

    Oprea Emanuel, az Oprea Avicom tulajdonosa hangsúlyozta: példát mutatnak ezzel a beruházással, ahogyan a különböző cégek összefogtak, és így olyan piacvezető technológiát hoztak ide, amellyel a romániai takarmánygyártók között fontos szerepet tölthetnek be.

    Az UBM-csoport, az East Csoport és az Oprea Avicom tulajdonában levő UBM Feed Romania SRL a térség agrárszektorának kiemelkedő beruházását valósította meg Kerelőszentpálon. A 15 millió euró összértékű beruházás eredményeként az ország legnagyobb független (nem saját integrációba gyártó) takarmánykeverő üzemét hozta létre. Az üzem 30 tonna/órás és 220 ezer tonna/éves kapacitásával a régió egyik legnagyobb és Európa egyik legmodernebb technológiájával rendelkező takarmánygyártó létesítménye lett.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.