Öt éve volt Röszkénél az első nagy ostrom

2020. 01. 29. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány 2015. június 17-én döntött arról, hogy lezárja a zöldhatárt a magyar–szerb szakaszon, hogy a bevándorlók lehetőleg a legális belépési pontokat vegyék igénybe. Első lépésben a gyors telepítésű drótakadályt fektették le a honvéd utászok, utána 175 kilométer hosszan, négy méter magasan, NATO-szabvány szerint megerősített drótkerítést építettek a magyar–szerb határon, majd a magyar–horvát határ egy részén.

Mindezt azután, hogy 2015 elejére az észak-afrikai és szíriai polgárháborúk, valamint az Iszlám Állam terrorja elől milliók menekültek illegálisan Európa felé, s jelentősen megnőtt a hazánkba érkező migránsok száma is. Míg 2014-ben 42 777 menedékkérelmet nyújtottak be a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz, 2015 első felében már több mint 57 ezret. Július közepéig 78 ezren lépték át az országhatárt illegálisan, közülük 77 600-an Szerbia felől érkeztek. A migránsok ellepték a fővárost és vonaton, valamint közúton embercsempészek segítségével indultak Nyugat-Európába.

A határzárat Röszkénél 2015. szep­tember 15-én rohamozta meg 300-400 migráns. A rendőrség TEK-kel mege­rősített egységei visszaverték a támadást, kiemelték a tömeget lázítókat. Közülük tizenegy főt állítottak bíróság elé, majd 2016. július elsején tíz vádlottat börtönbüntetésre és Magyarországról való kiutasításra ítélt a Szegedi Járásbíróság tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett illegális határátlépés miatt. A Cipruson élő, EU-s útlevéllel rendelkező szír Ahmed Hamedet három nappal később Győrben fogták el, majd végül jogerősen terrorcselekmény elkövetése miatt öt év börtönre ítélték, és azóta kiutasították az országból.

A műszaki határzár az EU schengeni határát is védi, és megépülte óta jelentősen csökkent az illegális határátlépés, a töredékére (napi 4-8 ezerről néhány tucatnyira) csökkent az elfogottak száma. A menekültek azóta jellemzően Horvátországon és Szlovénián keresztül jutnak el Ausztriába.

Az utóbbi néhány hónapban ismét megerősödött a migránsnyomás a műszaki határzárral védett határszakaszokon is. Három, embercsempészek által ásott alagutat lepleztek le a hatóságok, és rendszeresek a kerítést megrongáló próbálkozások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.