Plusz-mínusz: Álszent tüntetés volt hétfőn

Elfogadta az országgyűlés a kulturális törvénycsomagot, ami ellen tüntetést szerveztek Budapesten. A témával kapcsolatban politikai vitaműsorunk vendégei Horn Gábor a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke, és Lánczi Tamás politológus voltak.

Forrás: Hír TV2019. 12. 13. 14:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn a színházi világ tüntetést rendezett a fővárosban. Az eseményen meglehetősen gyújtóhangú beszédek hangoztak el. Pintér Béla színházigazgató például azt mondta, a magyar színház csak ellenzéki lehet, ellenkező esetben az unalmas és hazug – vetette fel a témát Szarvas Szilveszter műsorvezető.

Horn Gábor szerint a színház egy kritikus műfaj, de nem ellenzéki vagy kormánypárti: „Az, hogy a színház kritikus műfaj, nem ellenzéki, abban biztos vagyok. Nem tudok elképzelni olyat, hogy kormánypárti színház. Azt nem tudom értelmezni. Azt tudom értelmezni, hogy a színház egy olyan hely, ami reflektál a társadalom problémáira. Én sokat járok szerencsére színházba, szerintem a magyar színházi élet jó állapotban van, nagyon izgalmas és jó darabok vannak, és nagyon nehéz jegyet szerezni a budapesti színházakba. Kritikus darabok vannak, azt nem mondanám, hogy ellenzékiek. A mindenkori társadalmi folyamatokra reflektáló kritikus darabok vannak.”

Lánczi Tamás ezzel szemben azt mondta, leszokott a színházba járásról, aminek nyomós oka van: „Egész egyszerűen megalázzák azokat az embereket, akik keresztény és nemzeti alapon gondolkodnak. Úgy érzem, hogy a megalázás a cél, nem valamilyen kritikai attitűd, hanem egy kulturális felsőbbrendűségnek a bebizonyítása, amit elég gyakran alacsony szinten tesznek a színházi rendezők és művész urak, hölgyek. Az ember egy idő után jobboldaliként leszokik sajnos arról, hogy színházba menjen, pedig én egyébként kedvelem ezt a műfajt. Azt is tudjuk, hogy a liberális kultúrpolitika az totális, nem tűr meg maga körül mást, mint ami vele azonos. Ami más, azt azonnal kiszorítja.”

Lánczi Tamás úgy véli, tisztogatás van a fővárosban és politikai szempontból neveznek ki vezetőket.

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.