Politikai patthelyzet alakult ki Nagykanizsán

Továbbra sem tud megegyezni Nagykanizsán a város kormánypárti vezetése és a közgyűlésben egyfős többségben levő balliberális oldal, így a városnak jelenleg egyetlen alpolgármestere sincs.

2020. 02. 13. 10:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem tud megegyezni Nagykanizsán a város kormánypárti vezetése és a közgyűlésben egyfős többségben levő balliberális oldal, így a városnak jelenleg egyetlen alpolgármestere sincs. Balogh László (Fidesz–KDNP) polgármester elmondta, a balliberális oldal azzal a javaslattal állt elő a legutóbbi tárgyaláson, hogy a két fél adjon egy-egy főállású alpolgármestert, de a többség szeretne még egy társadalmi megbízatású helyettest is. Emellett a közgyűlési többség az alpolgármesterek helyett most dolgozó négy tanácsnokból megtartana kettőt, és a hat bizottság elnöki tisztségből is négyet, és a számukra kedvező struktúra maradna. Ez a kormánypárti oldalnak azonban elfogadhatatlan.

Balogh László kifejtette, hogy nem adják fel a küzdelmet, mert a város érdekében szükség van a megegyezésre, szavai szerint háborús helyzetben ugyanis nehéz az építkezés. A polgármester azonban azt is kiemelte: egyre többször merül fel, hogy ha a kormánypárti oldal nem fogadja el a szűk többség javaslatát, akkor a város első emberének megvonhatják egyes jogköreit, és több, számára káros döntést hozhatnak.

Balogh László elképzelhetőnek tartja, hogy a február 27-i, a költségvetést tárgyaló közgyűlésen elfajulhatnak a dolgok. A politikus ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a kormányhivatal kezdeményezésére a bíróság hamarosan kinevezhet egy alpolgármestert, és utána felgyorsulhatnak a folyamatok.

Tatabányán, ahol Szücsné Posztovics Ilona polgármesterrel együtt kilenc balliberális politikus foglal helyet a tizennyolc fős közgyűlésben, eddig elmaradt a nagytakarítás és a tisztogatás. Ennek többek között az lehet az oka, hogy a baloldali összefogásnak nincs többsége a testületben. Schmidt Csaba, a tatabányai Fidesz–KDNP képviselőcsoport frakcióvezetője lapunknak elmondta, hogy a legtöbb önkormányzati gazdasági társaság vezetése a helyén maradt, csak néhány tisztségre írtak ki pályázatot, illetve megválasztották az alpolgármestereket is. A politikus kitért arra, hogy a város vezetése hamarosan beterjeszti a 2020-as költségvetési tervezetet. Schmidt Csaba ezzel kapcsolatban komoly vitákra számít majd a közgyűlésben, mert az új városvezetés hitelfelvételre készül, amely szinte megduplázná a település adósságállományát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.