Soros-barát ügyvédek nyerészkednek

Noha viszonylag kevés jogász foglalkozik a fogva tartási körülmények miatt indítható kártérítési ügyekkel, az Origó birtokába jutott adatokból kiderül: számos baloldalhoz, illetve Soros György finanszírozta civil szervezetekhez köthető jogász perelt ki jelentős összegeket a magyar államtól a bűnelkövetők javára.

Magyar Nemzet
2020. 02. 03. 5:50
null
A kiskunhalasihoz hasonló korszerű körülmények sem gátolják a tömegessé vált börtönbizniszt Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viszonylag szűk azoknak az ügyvédi irodáknak a köre, amelyek jelentősen profitáltak a börtönbizniszből – derül ki az Origó tegnapi összeállításából. A portál birtokába került dokumentumokból azt lehet kiolvasni, hogy több, a baloldalhoz köthető, illetve Soros György alapítványa által támogatott civil szervezethez kapcsolódó ügyvéd is komoly bevételekre tehetett szert a magyarországi fogvatartottak jogi képviselete révén.

Amint azt a Magyar Nemzet már megírta, mintegy 12 ezer beadvány érkezett a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), amely többnyire 1,5-8,5 millió forint közötti összeget ítél meg egy-egy fogvatartottnak a rossz börtönkörülmények miatt. A 2018-as országgyűlési választásokon az MSZP-Párbeszéd parlamenti képviselőjelöltjeként induló Magyar György irodája az egyik legnagyobb haszonélvezője ennek a börtönbiznisznek. Több mint négyszáz kártérítési ügyben képviseltek fogvatartottakat, amelyek során 540 millió forintot meghaladó kártérítési összeg megfizetésére kötelezték a magyar államot.

Egy másik, a balliberális oldalhoz köthető ügyvéd, aki jelentős összegekhez juthatott a börtönbiznisz révén, Fahidi Gergely. Ő az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesületben is tevékenykedik, és korábban a Magyar Helsinki Bizottsággal is együttműködött. Egy 2018-ban a HVG-ben megjelentetett publicisztikában pedig az ellenzéki képviselők MTVA-s botránya kapcsán a rendőrök beavatkozását az 1944-ben történt zsidóüldözésekhez hasonlította. Fahidi Gergely irodájának is fél­milliárd forintot meghaladó kártérítési összeget sikerült kiperelnie a bűnözők javára, akiket több mint háromszáz ügyben képviseltek.

A kiskunhalasihoz hasonló korszerű körülmények sem gátolják a tömegessé vált börtönbizniszt
Fotó: Kurucz Árpád

A Cech ügyvédi iroda 360 millió forintnyi kártérítést szerzett meg ügyfeleinek. Cech Andrásnak, az iroda vezetőjének neve több politikai vonatkozású ügyben is a nyilvánosság elé került az elmúlt években. Ő képviselte pél­dául Baka Andrást, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét az EJEB előtt. Tavaly augusztusban egy, az Indexen megjelent cikkben pedig úgy fogalmazott a fogvatartottaknak járó kártérítésekkel kapcsolatban, hogy „az államnak is vannak kötelezettségei, melyeket ha megsért, azért vállalnia kell a felelősséget”. A cikk szerint Cech András irodájának négyszáz, a rossz börtönkörülmények miatt indított folyamatban lévő kártalanítási ügye volt 2019 nyarán.

A Magyar Ügyvédi Kamara hivatalos adatbázisa alapján Cech András munkatársa Várhalmy Balázs és Szegi Péter is. Előbbi 2014 és 2015 között fél évet a Magyar Helsinki Bizottságnál volt gyakornok, utóbbi pedig a Társaság a Szabadságjogokért munkatársaként is tevékenykedett.

Mindenképpen említésre méltó még a sajtóban többször is szereplő Karsai Dániel: ügyvédi irodája partnerei között megtalálható a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság is. Karsai Dániel 86 millió forintnyi kártérítést szerzett ügyfeleinek, akiket 83 ügyben képviselt. Ő védte Strasbourgban a bíróság nagykamarája előtt azokat az ellenzéki képviselőket is, akik alpári feliratokat tartalmazó molinókat mutattak fel a parlamentben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.