Szakértő: Az Egyesült Államok fokozatosan növeli az Iránra gyakorolt nyomást

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint fokozatosan növeli az Amerikai Egyesült Államok az Iránra gyakorolt gazdasági nyomást, mióta Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépett.

Forrás: MTI2019. 05. 14. 16:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Gergely kedden az M1 aktuális csatornán azt mondta, a 2015-ben aláírt iráni atomalku részlegesen feloldotta az Irán elleni szankciókat, de amikor tavaly az Egyesült Államok kilépett az egyezményből, újra növelni kezdte a gazdasági nyomást.

Az elmúlt egy év azt mutatja, hogy Iránnak nehéz olyan gazdasági előnyöket szereznie, mint amilyeneket az iráni atomalku ígért neki. A másodlagos szankciók ugyanis nemcsak az amerikai vállalatokat, hanem minden olyan országot is sújtanak, amelyek Amerikával és Iránnal egyaránt valamilyen üzletet akarnak létrehozni. Az európai és más globális cégek pedig az amerikai piacot részesítik előnyben, ezért Irán egyre többet veszít ezzel – vélekedett.

Szerinte az Egyesült Államok szempontjából a legreálisabb cél Iránt rászorítani egy – a 2015-ös megállapodáshoz képest – kedvezőbb egyezményre, amely nemcsak a nukleáris kérdést, hanem a hordozóeszközöket, a rakétákat is magába foglalja, és Irán regionális politikájára is kiterjed.

Varga Gergely kitért arra is, hogy az amerikai katonai és haditengerészeti jelenlét a térségben nem újdonság, de a retorika, ami kíséri, igen. Irán valószínűleg közvetett módon igyekszik üzenetet küldeni a nyugati országoknak és az Egyesült Államoknak, hogy komoly kockázatai lesznek a világgazdaságra, ha a konfliktus elmérgesedik közöttük – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.