Szelíd válasz az ukrán agresszióra

Elsősorban a magyar nyelv és a magyar kultúra megmaradását szolgálja az az Ukrajnában élő kárpátaljai magyar gyerekek támogatására létrejött jótékonysági könyvgyűjtés, amelyet a tavalyi sikerekre való tekintettel idén is – immár hagyományteremtő céllal – hirdetett meg Igyártó Gyöngyi, a kezdeményezés életre hívója.

2019. 11. 30. 14:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felhívás hiánypótlónak számít, ugyanis az ötletgazda a Felső-Tisza-vidék, azaz Visk, Huszt, Técső, Aknaszlatina és Rahó magyarsága számára kezdeményezett gyűjtést, amely szórványtelepüléseken a magyar szót megtartani is egyre nagyobb kihívást jelent, főleg amikor a magyar nyelvű oktatás teljes ellehetetlenítse zajlik.

Köztudott, Ukrajna annak ellenére, hogy számos nemzetközi egyezményhez csatlakozott, a nemzeti kisebbségek nyelvi jogait továbbra is semmibe veszi, ráadásul az utóbbi időben a kárpátaljai magyarság legfiatalabb generációját is célkeresztbe vette. A tavasszal elfogadott nyelvtörvény mellett, amely gyakorlatilag megfosztja az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségeket valamennyi nyelvi joguktól, a helyieknek számolniuk kell a 2017-es oktatási törvénnyel is, amely az ötödik osztálytól kezdve a tantárgyak többségénél az ukrán nyelven történő oktatásra való áttérést rendeli el.

A viski születésű Igyártó Gyöngyi a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy ennek a jótékonysági kezdeményezésnek a legfőbb oka az együttérzés és az értékközvetítés mellett, egy szelíd formába öntött tiltakozás is volt az ukrán agresszióval szemben. Ráadásul a 150 ezer fős kárpátaljai magyarság számára mindössze négy magyar könyvesbolt üzemel, javarészt csak a megye nagyobb városaiban, mondhatni szerény kínálattal.

Így az anyaországi fiatalokhoz képest a kárpátaljai magyar ifjúságnak nem áll rendelkezésére elegendő minőségi olvasmány, nem beszélve arról, hogy a magyar családok nagy része nem is engedheti meg magának a mese-, gyermek- vagy ifjúsági könyvek megvásárlását, ezért a kárpátaljai gyerekek máris hátrányba kerülnek magyarországi kortársaikhoz képest. „Ami nekünk természetes, az Kárpátalján majdhogynem elérhetetlen” – írja a szervező is a felhívásban.

Ezen okok vezettek a tavaly első ízben meghirdetett jótékonysági felhívás elindításához. Akkor 1100 darab könyvet sikerült összegyűjteni, amit a viski, a huszti és a técsői óvodák és iskolák növendékei vehettek át. Az említett települések mellett idén karácsonyra pedig a szervező szeretné a könyvadományokból Aknaszlatina és Rahó fiataljait is megajándékozni.

Az óvodások és alsó tagozatosok számára elsősorban mesekönyveket, míg a nagyobbak számára irodalmi-történelmi témájú olvasmányokat gyűjtenek. Idén összesen kilenc helyszínen, Budapest mellett Miskolcon, Debrecenben, Gyöngyösön és Veresegyházon is tart a gyűjtés, amelyre – lehetőségeihez mérten – december 10-ig bárki tud csatlakozni.

A gyűjtéssel kapcsolatos további információk IDE kattintva érhetőek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.