Szentkirályi Alexandra: Sokkal előrébb járunk, mint Európa

Gőzerővel készülnek a koronavírussal szembeni védettséget igazoló plasztikkártyák, és hazánk egymás után köti a kétoldalú megállapodásokat is más országokkal, melyek arról szólnak, hogy elfogadjuk egymás védettségi igazolványait – erről beszélt a kormányszóvivő péntek reggel a Kossuth rádióban. Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta, nálunk sokkal előbb került elő a a védetteknek elérhető szolgáltatások kérdése, mint az Európai Unióban, hiszen mi az oltásokkal is sokkal előrébb járunk. Az elmúlt négy hétben kétmillió magyar kapott oltást.

Csókás Adrienn
2021. 05. 07. 8:59
SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2020. január 30. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. január 30-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Augusztusig csak védettségi igazolvánnyal lehet igénybe venni a szolgáltatásokat – közölte a kormányszóvivő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

Szentkirályi Alexandra türelmet kért azoktól, akik eddig esetleg nem kapták meg az okmányt.

Szentkirályi Alexandra szerint jól haladnak a kétoldalú államközi tárgyalások a vakcinaigazolvány elfogadásáról Fotó: MTI/Mohai Balázs

– Dolgozunk rajta, hogy mindenki minél előbb megkapja az oltási igazolványt. Természetes dolog, hogy miután megkapjuk a vállunkba az oltást, tíz nap után már nagyon várjuk, hogy megérkezzen a plasztikkártya, de tudni kell, hogy emögött óriási logisztikai, szervezési hadművelet van. Több ezer ember dolgozik azon, hogy megkapjuk a kártyákat – magyarázta, kiemelve: az

esetleges késlekedés abból is fakad, hogy Magyarországon négy hét alatt kétmillió első oltást tudtak beadni. Európa más országaiban még nem a védettség igazolása az elsődleges kérdés, hanem az, hogy az emberek egyáltalán mikor kapnak oltást.

A kormányszóvivő a kártyák kiállítása kapcsán jelezte azt is, hogy az EESZT-rendszerben tudjuk ellenőrizni, jól rögzítették-e az adatainkat, emellett a Magyarország.hu oldalon is lehet bejelentést tenni, sőt a kormányablakokban már időpont nélkül is lehet intézkedni a védettségi igazolványok ügyében.

A magyarok oltási kedve kapcsán Szentkirályi Alexandra elmondta:

továbbra is jól állunk, a regisztrálók nyolcvan százalékát már beoltották, és több százezren várnak még jelenleg is oltásra, továbbá a napokban megnyílt a 16–18 éves korosztály előtt is az oltás lehetősége.

Felhívta a figyelmet az oltásellenes hangokra is, amelyek egyrészt a gyógyszergyárak egymással való versengéséből fakadnak, másrészt a baloldal politikai indíttatású kritikáiból. Utóbbinak kézzelfogható példája az az országgyűlési határozati javaslat, melynek lényege, hogy a keleti vakcinákat ne lehessen alkalmazni Magyarországon. Ezt azóta sem vonták vissza. – Mindkettőnek ugyanaz a vége, mégpedig az, hogy egy olyan ember, aki szeretne védett lenni a vírussal szemben, az elbizonytalanodik, és nem adatja be, ez pedig nagyon veszélyes és ijesztő helyzetet teremt – jegyezte meg a kormányszóvivő.

Azzal kapcsolatban, hogy a védettségi igazolványt külföldön milyen feltételekkel fogadják el, hangsúlyozta: nálunk sokkal előbb került elő ez a kérdés, mint az Európai Unióban, hiszen mi az oltásokkal is sokkal előrébb járunk.

Elmondta, hogy a külügyminiszter révén Magyarország egymás után köti a kétoldalú megállapodásokat különböző országokkal,

már van ilyen Szerbiával, Montenegróval, Szlovéniával, Bahreinnal és legutóbb Horvátországgal. Ezek alapján kölcsönösen elfogadjuk egymás igazolványait.

Egyébként magyar védettségi igazolvánnyal karantén nélkül lehet hazautazni.

Szavai szerint a kétoldalú tárgyalások nagyon jól haladnak például Izraellel vagy Görögországgal is, de gyakorlatilag minden számunkra fontos, releváns országgal folyamatosak az egyeztetések.

A jövő évi költségvetés tervezetével kapcsolatban a kormányszóvivő kiemelte, ilyen nehéz gazdasági helyzetben két álláspont létezik. – Az egyik, hogy satuféket nyomunk, visszavesszük a pénzt, ezt a fajta válságkezelést láttuk 2010 előtt. A másik verzió, hogy megerősítjük az embereket: visszaépítjük például a 13. nyugdíjat, bevezetjük a 25 év alattiak szja-mentességét, fenntartjuk a családi adókedvezményeket.

Mi az emberekben bízunk, rájuk építjük a gazdaság fellendülését is. Ha van munka, ha biztonságban érzik magukat, akkor ez a gazdaságon is látszani fog – fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.