Szijjártó oktatott Portugáliában: Van még kérdés? – Nézze meg!

A miniszter szerint abszurd a felvetés, hogy az állam beavatkozik egy főszerkesztő leváltásának ügyébe.

Magyar Nemzet
Forrás: pestisracok.hu, facebook.com/szijjarto.peter.official2020. 07. 23. 21:48
SANTOS SILVA, Augusto Ernesto dos; SZIJJÁRTÓ Péter
Lisszabon, 2020. július 23. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Augusto Santos Silva portugál külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján Lisszabonban 2020. július 23-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás Fotó: KKM/Borsos Mátyás Forrás: MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters újságírója Portugáliában is beleszállt Magyarországba, ahol Szijjártó Péter hivatali partnerével, Augusto Ernesto dos Santos Silvával tárgyalt. A független újságíró a magyar külügyminiszternek a magyarországi sajtó függetlenségéről tett fel kérdéseket, miközben a „legnagyobb független médium”, az Index miatt aggódott. Szijjártó Péter a szokásos módon kiosztotta a kötekedőt – írja a Pesti Srácok portál cikke.

A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: a magyar államnak nincsen joga ahhoz, hogy beleszóljon egy magántulajdonban lévő médium tulajdonosának döntésébe.

Magyarországon egy magánkézben lévő médium leváltotta a főszerkesztőjét. És ön engem, mint az állam képviselőjét megkérdez, hogy mit gondolok erről. Tehát ön azt gondolja, hogy az államnak be kellene avatkoznia abba, hogy egy magántulajdonos leváltja a főszerkesztőt a tulajdonában lévő médium esetében? Én ezt visszautasítom! – reagált Szijjártó Péter a kötekedő újságíró kérdésére. A magyar külügyminiszter szerint az államnak nincsen joga ahhoz, hogy beleszóljon egy magántulajdonban lévő médium tulajdonosának döntésébe.

Nem tudom, hogy ez Németországban vagy Portugáliában elfogadott dolog lenne-e, Magyarországon biztosan nem – tette hozzá a magyar külügyi tárca vezetője.

– Állandóan hallgatom ezeket a hazug vádakat. És mindig megkérem, hogy mondjanak egy konkrét esetet. Mikor nem írhatta le az újságíró Magyarországon azt, amit gondol? Mely törvény akadályozza meg Magyarországon azt, hogy a sajtó szabad legyen? Nincs ilyen, és senki nem is tud erre a kérdésre választ adni – mondta Szijjártó Péter a magyarországi sajtószabadsággal kapcsolatban.

A miniszter kifejtette: nem lehet megnevezni egy olyan területet sem a magyar médiában, ahol ne kormányellenes médium lenne a vezető médium.

– Kedves Hölgyem, Magyarországon, ön nem tud megnevezni egyetlenegy szegmenset sem a médiában, amelyben ne kormányellenes lenne a vezető médium. A legnagyobb internetes újság masszívan kormányellenes. A legnagyobb politikai napilap masszívan kormányellenes, a legnagyobb televíziós csatorna, a legolvasottabb hetilap masszívan kormányellenes. Van esetleg más kérdés ezzel kapcsolatban? – adta meg a kegyelemdöfést a külgazdasági és külügyminiszter, aki még hozzátette:

– Egy országot, egy nemzetet alaptalanul, bizonyítékok nélkül, percepciók alapján, folyamatosan megkérdőjelezni demokratikus természetében, elfogadhatatlan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.