Szijjártó Péter: Brüsszel nem csinálhat ideológiai kérdést a vakcinákból

Azok, akik lebeszélik a magyarokat az oltásról, az életüket sodorják veszélybe, és ez megengedhetetlen – szögezte le Szijjártó Péter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 01. 16:55
SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter Fotó: Borsos Mátyás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem engedjük meg sem Brüsszelnek, sem a magyar baloldalnak, hogy elvitassák a magyar szakemberektől azt a képességet és azt a jogosultságot, hogy eldönthessék, a vészhelyzetben Magyarországon milyen oltóanyagot lehet használni – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a bécsi ötök külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón kiemelte: a vakcina jelenti az igazi megoldást a koronavírus-járványra. Ezért oltóanyag, sok oltóanyag és biztonságos oltóanyag kell, utóbbi kapcsán pedig az Európai Gyógyszerügynökség vagy – a vészhelyzetre való tekintettel – a nemzeti hatóságok hozhatnak döntéseket, amelynek elvitatása az európai szabályokkal szembemenő álláspont.

A tárcavezető hangsúlyozta:

nem engedhetjük meg Brüsszelnek azt, hogy politikai ideológiai vitát csináljon a vakcinakérdésből, hogy politikai nyomásgyakorlásra használja fel a vakcinabeszerzéseket, mert ezzel az emberek életével játszana.

Akik lebeszélik a magyar embereket az oltásról, ezáltal az életüket sodorják veszélybe, és ez megengedhetetlen – szögezte le.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a keleti vakcinák nélkül nagy bajban lennénk, ugyanis ha hazánk nem vásárolt volna efféle oltóanyagot, akkor május végéig 3,5 millióval kevesebb embert tudnánk beoltani, továbbá jelezte, hogy jelenleg is úton van 280 ezer orosz vakcinadózis, amely az oltóanyagok beszerzése óta a második legnagyobb vakcinaszállítmánynak felel meg.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy

a járványhelyzetre tekintettel a közép-európai országok még inkább egymásra vannak utalva, főleg mivel komoly korlátozó intézkedések lépnek életbe ismét, amelyek gondot okoznak az embereknek és nehézséget a gazdaságnak.

Annak érdekében tehát, hogy a nehézségeket a minimálisra szorítsák, koordinálni kell a lépéseket, főleg amiatt, hogy a gazdaság működéséhez szükséges teherszállítás és az ingázók közlekedése továbbra is a lehető legkevesebb akadállyal szembesüljön – magyarázta a miniszter. Emellett pedig azért is fontos – fűzte hozzá –, mert Magyarországnak Ausztriával, Szlovéniával, Csehországgal és Szlovákiával 30 milliárd eurót meghaladó kereskedelmi forgalma van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.