Szorosabb lehet a V4-ek és a balti államok kapcsolata

Orbán Viktor és a vezető észt politikus egyetértett abban, hogy fontos a nemzeti gazdaság, kultúra és oktatás támogatása, valamint a keresztény kultúra megvédése és a hatékony határvédelem.

Magyar Nemzet
2019. 07. 09. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A regionális együttműködés jó példája a visegrádi országok összetartása és erősödő érdekérvényesítő képessége – hangsúlyozta Mart Helme észt miniszterelnök-helyettes, a balti állam Konzervatív Néppártjának elnöke hétfői, Orbán Viktorral folytatott budapesti megbeszélésén.

A találkozón hangsúlyozták, hogy az ideológiai törésvonalak helyett egyre inkább a regionális együttműködésre kell figyelni Euró­pában, amire jó példa a V4-ek összetartása és erősödő érdekérvényesítő képessége.

Mart Helme és Orbán Viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor és a vezető észt politikus egyetértett abban, hogy fontos a nemzeti gazdaság, kultúra és oktatás támogatása, valamint a keresztény kultúra megvédése és a hatékony határvédelem. A tárgyaló felek kijelentették, hogy ezzel párhuzamosan a bevándorláspolitika szigorítására és az európai családok támogatására van szükség a demográfiai problémák megoldása érdekében. A tanácskozáson részt vett Novák Katalin államtitkár, a Fidesz alelnöke is. Mart Helme elmondta: megbeszélése Novák Katalinnal nagyon hasznos volt.

Hozzáfűzte, látogatása alkalmával nemcsak a Magyarország által a migrációs válság csúcspontján felépített határkerítést és a hozzá tartozó létesítményeket tekintené még, hanem szeretné megtalálni azokat a területeket, amelyeken a két ország bővíteni tudná együttműködését, illetve nemcsak e két ország, hanem a három balti állam és esetleg más észak-európai országok egyfelől, másfelől a visegrádi csoport négy országa is. – Úgy gondolom, meg tudunk alapozni egy bővebb együttműködést, aminek az egyik sarokköve a szuverenitás lesz – szögezte le a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.