Tanúkat hallgatnak meg a Sneider fiúk perében

A Jobbik elnöke, Sneider Tamás politikai indíttatásúnak tartja az ügyet, és kijelentette: büszke a fiaira, és arra is, hogy a Betyársereg tagjai voltak.

2019. 02. 27. 6:17
null
A vádlottak közösség elleni erőszak miatt felelhetnek Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két tárgyalási napot is kitűzve, szúcsi tanúk meghallgatásával folytatódott kedde ón az Egri Járásbíróság Hajnal József bíró vezette tanácsa előtt Sneider Tamás Jobbik-elnök két fia és négy társa ellen a büntetőeljárás, amit egy Heves megyei cigány család megfélemlítése miatt indítottak.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség K. G. első-, Sneider Márk másod-, Snei­der Erik harmad-, D. I. negyed-, M. P. ötöd- és K. J. A. hatodrendű vádlottakat többrendbeli folytatólagosan, csoportosan, társtettesként és kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével, valamint csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntettével vádolja.

A vádirati tényállás szerint a vádlottak közül öten 2015-ben a Betyársereg tagjai voltak, amikor az év első hónapjában egy internetes oldalon megjelent egy olyan írás, amely szerint Szúcs településen az egyik család tagjai lopják a fát és rabszolgaként tartják a munkásaikat.

A cikkben konkrétan meg nem nevezett személyeket a környéken lakók egyértelműen az egyik kisebbséghez tartozó családdal azonosították. Egy hónap múlva az elsőrendű vádlott kibérelte az érintett személy és családja által lakott ingatlanhoz közeli házat, ott többször megjelent a többi vádlott is.

A vádlottak közösség elleni erőszak miatt felelhetnek
Fotó: Teknős Miklós

A rendszerint a Betyársereg jelképeit ábrázoló ruházatot viselő vádlottak 2015 február­jától júniusáig a településen tartózkodtak, és az általuk használt gépjárművekből a sértetteket és lakóházukat többször a beleegyezésük nélkül fotózták, videóz­ták, valamint szidalmazták, fenyegették, és arra is felszólították őket, hogy a településről költözzenek el. A vádlottak cselekményei a sértettben és az élettársában olyan mértékű félelmet keltettek, hogy emiatt 2016 februárjában a gyermekeikkel együtt elköltöztek a településről.

A vádhatóság a hatodrendű vádlott kivételével letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A vádlottak tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el, a Betyársereget egy baráti, sportolni vágyó fiatalokból álló társaságként jellemezték, s azt állították: az ingatlant azért bérelték ki, hogy összejöveteleiken kerti sütéseket rendezzenek. A vádlottak szerint a sértettek kezdték őket ok nélkül kövekkel dobálni és fenyegetni, majd érdeklődésükre a helyiek megerősítették, hogy „balhés családról van szó”.

A Jobbik elnöke, Sneider Tamás politikai indíttatásúnak tartja az ügyet, és kijelentette: büszke a fiaira, és arra is, hogy a Betyársereg tagjai voltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.