Tarvágással riogatott a WWF Magyarország

Magyar Nemzet
2020. 02. 13. 12:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarvágással, engedély nélkül, szabálytalanul irtottak ki egy Tisza menti védett területen álló, idős ártéri ligeterdőt – állította a hét eleji közleményé­ben a WWF Magyarország. A környezetvédelmi szervezet szerint a vízügy kezelésében lévő, kilencven év körüli erdő kitermelése szabálytalan volt és súlyos természetkárosításról van szó. Azt is írták, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak (OVF) nem volt engedélye a kitermelésre. A fakitermelés ténye ugyan igaz, a fent vázolt körülmények azonban az álhírek népes csoportját gazdagítják.

Az OVF közösségi oldalán tájékoztatott elsősorban arról, hogy a hivatal és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csaknem kétéves eljárás után kapta meg a szükséges engedélyeket a kitermelésre. A jóváhagyás azt követően született, hogy az igazgatóságok eleget tettek az illetékes hatósági előírásoknak, helyszíni bejárásokkal, valamint egyeztetésekkel gondoskodtak arról, hogy az erdőrészlet szakszerűen megújuljon, illetve a növekvő árvizek levezetése miatt szükséges gyepfelület kialakítható legyen.

A vízügyi igazgatóság a kivágott idős, puhafás állomány helyére facsemetéket ültet, e tevékenységeket az engedélyeztetés keretében az erdészeti hatóságnak bejelentette. A beruházás végére már felújított erdőállomány áll a területen. Annak érdekében, hogy a védett fajokban okozott kár a lehető legkisebb legyen, az illetékes nemzeti park közreműködésével az odús fatörzseket megjelölték, hogy azokat a jogszabály által előírt módon visszahagyják. Egy erdőrészlet természetes módon újul meg.

– Nem értünk egyet a WWF azon állításával, hogy az árvizek levezetése egyszerűen megoldható az árvízi töltéseken kívül. Ez a kijelentés nem mérlegeli, hogy milyen következményekkel jár a művelt területek csökkenése, és az árvizek miatt milyen veszélynek van kitéve a lakosság, valamint a védett vagyoni érték. Az elmúlt húsz évben a Vásárhelyi-terv keretében épült tározók tapasztalatai alapján pontosan meghatározhatók azok a helyszínek, ahol reálisan és gazdaságosan van lehetőség a hullámterek bővítésére. A szakembereink az egyes beavatkozásokat az Európai Unió árvízi kockázatkezelésével összhangban életvédelmi, gazdasági, természetvédelmi értékek alapján mérlegelik és optimalizálják – hangsúlyozták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.