Tavaly ilyenkor csaknem ezer állat kóborolt el a petárdázás miatt

Szilveszer napja nem a kutyák és más házi kedvencek napja lesz, miután sokan pirotechnikai parádéval akarják elbúcsúztatni az óévet. Az állattulajdonosoknak azt tanácsolják, tegyenek az elérhetőségüket tartalmazó bilétás nyakörvet a kedvencükre, és ellenőrizzék, hogy a kutyákban levő kötelező mikrocsip helyes adatokkal van regisztrálva az állatorvosnál.

Magyar Nemzet
2019. 12. 30. 15:57
null
A félősebbnek tartott kutyáknak nyugtatószert is felírathatnak a gazdáik Fotó: Soloviova Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petárdastopot kérnek szilveszterre az állatvédők az óévbúcsúztatáskor használt pirotechnikai eszközök erős hang- és fényhatásai miatt – közölte tegnap az Orpheus Állatvédő Egyesület. Seres Zoltán, az egyesület munkatársa arra figyelmeztetett: a pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai az állatoknál úgynevezett sokkos pánikot okozhatnak. A házi kedvencek ilyenkor félelmükben akár támadhatnak is, de legtöbbjük ijedtében elszökik, elkóborol. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt öt-tíz kilométert, többtelepülésnyi távolságot is képesek megtenni – tette hozzá.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület ezért azt tanácsolja, hogy a háziállat-tulajdonosok tegyenek az elérhetőségüket tartalmazó bilétás nyakörvet a kutyákra, macskákra, a kutyákban levő kötelező mikrocsip pedig legyen állatorvos által az adatokat tartalmazóan regisztrálva, hogyha az állatot megtalálja valaki, tudja, kit kell értesíteni. Az állatvédők azt is javasolják, a kutyákat december 30. és január 2. között még a kijelölt sétáltatóhelyeken is fokozott óvatossággal, pórázon sétáltassák. A kutyatulajdonosok otthonukban biztosítsanak kedvencüknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, például belső szobát, udvarrészt, garázst.

Ha az állatot beengedik a lakásba, akkor a sötétítőfüggönyt húzzák el, a redőnyt eresszék le. A félősebb állatoknak pedig a gazdáik nyugtatószert is kérhetnek az állatorvostól. Az elszökött állatok keresésében segítséget nyújthat az Állatvédő.hu oldal, amelyen a közelben működő állatvédő szervezetektől lehet tájékozódni.

A Mol arra hívta fel a figyelmet, hogy országszerte már 123 benzinkútján található mikrocsipleolvasó. A társaság 2018 májusában kezdte meg együttműködését a Vigyél Haza Alapítvánnyal, azóta több mint ezer elkóborolt kutyának segítettek. Felidézték, tavaly szilveszteréjszaka 91 kutyát vittek be a töltőállomásokra, közülük 71-nek volt csipje, így a sikeres leolvasás után visszajutottak gazdáikhoz.

A félősebbnek tartott kutyáknak nyugtatószert is felírathatnak a gazdáik
Fotó: 123RF

Tavaly szilveszterkor közel ezer állat kóborolt el, a kutyákon kívül több macskáról és egy nyúlról is érkezett bejelentés a szilveszteri állatmentő ügyelethez. Pintér Attila, az ügyelet alapítója akkor azt közölte: az elveszett házi kedvencek közül rengeteg örökre eltűnik vagy menhelyre kerül, és csupán az esetek felében jut haza.

– Túlnyomórészt kutyák eltűnését jelentik, de minden évben keresnek harminc-negyven macskát is. Országosan Budapestről, valamint Pest megyéből érkezik a legtöbb bejelentés, és a csipek magas arányának köszönhetően itt a legnagyobb a sikeres hazatalálások száma – nyilatkozta.

Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta, bár a befogott ebek csipelési aránya évről évre jobb, így egyre több ebet tudnak beazonosítani, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gazdát is megtalálják.

Miskolcon, Tatán tilos

Miskolc polgármestere, Veres Pál tegnap a közösségi oldalán jelentette be, hogy az állatok védelmében idén Miskolcon nem tartanak önkormányzati tűzijátékot. A város első embere azt írja, ezzel szeretne hozzájárulni, hogy a háziállatok ne rettegésben töltsék a szilvesztert, illetve hogy a petárdára költött pénznek van jobb helye is. Tavaly Tata volt az első város, ahol a vadludak védelmében betiltották a tűzijátékot szilveszterkor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.