Tizenkétmilliárd forintot osztottak szét falvak között

Mintegy nyolcszáz település egyházközössége több mint 12 milliárd forint értékben nyert forrást egyházi közösségi terek fejlesztésére a Magyar falu programban tavaly és idén – hangoztatta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton Rábaszentandráson.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 15. 20:45
VARGA Tams; GYOPROS Alpr dm; SZEMEREI Jnos
Rábaszentandrás, 2020. augusztus 15. Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelõs kormánybiztos, Varga Tamás lelkész és Szemerei János evangélikus püspök (b-j) a rábaszentandrási evangélikus gyülekezet újonnan kialakított közösségi terének átadásán 2020. augusztus 15-én. Országszerte mintegy hetven evangélikus gyülekezet majdnem egymilliárd forintot nyert a Magyar falu programban. Mintegy nyolcszáz település egyházközössége több mint 12 milliárd forint értékben nyert forrást egyházi közösségi terek fejlesztésére a Magyar falu programban tavaly és idén. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyopáros Alpár a helyi evangélikus gyülekezet közösségi terének átadóünnepségén elmondta, hogy ebben a pályázati konstrukcióban kifejezetten a történelmi egyházak voltak a kedvezményezettek, mert a falvakban a közösségi élet szervezésében fontos szerepük van – közölte az MTI.

A kormánybiztos kiemelte: országszerte mintegy hetven evangélikus gyülekezet majdnem egymilliárd forintot nyert ebben a pályázatban. Mielőtt a Magyar falu programot meghirdették, felmérést készítettek a fiatalok körében arról, hogy melyek azok a tényezők, amelyek a falvakban maradásra vagy visszaköltözésre ösztönzik őket. Tízből hét válaszadó a helyi közösségi élet hiányát jelölte meg. A kormány épp ezért az első pályázati kiírásban az egyházi közösségi élet fellendítésére írt ki pályázatot közösségi terek fejlesztésére.

Gyopáros Alpár kitért arra, hogy Magyarországon és az egész világon pap- és lelkészhiány van, nem ritka, hogy egy vidéki plébános vagy lelkész hat-hét településen is szolgál, emiatt nem marad ideje a közösségszervezés hagyományos feladatára. Ezért a programmal közösségszervező személy foglakoztatását is támogatják. A kormánybiztos beszélt arról is, hogy Rábaszentandráson az evangélikus gyülekezet 23 millió forint támogatást nyert a programban, nemcsak a helyi közösségi tér kialakítására, hanem program- és rendezvényszervezésre, kis értékű eszközbeszerzésre, valamint közösségszervező foglalkoztatására is.

– Élő közösségbe, jó helyre került a támogatás – fogalmazott Gyopáros Alpár, aki hozzátette: a település a Magyar falu program pályázatain mintegy hatvanmillió forintot nyert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.