Több mint százezer migráns várakozik a balkáni utakon

A Police.hu oldalon fellelhető adatok szerint ebben az évben minden héten sok száz, esetenként akár ezer illegális bevándorlót akadályoztak meg a tiltott határátlépésben.

Magyar Nemzet
2020. 02. 17. 6:29
null
A hét végén négy illegális bevándorlókból álló csoportot is megállítottak a rendőrök és a honvédek Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy esetben, összesen harminchárom illegális bevándorlót tartóztattak fel szombaton Hercegszántó közigazgatási területén és Kelebia vasúti határátkelőhelyen a Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök és honvédek – tájékoztatott honlapján a rendőrség. Hozzátették: az illegális migránsok szír, afgán, palesztin, egyiptomi és marokkói állampolgárnak vallották magukat.

– A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a csoportokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz – hangsúlyozták.

Ugyanebben az időszakban a határ mentén szolgálatot teljesítő állomány három esetben kilenc migránst akadályozott meg abban, hogy jogellenesen Magyarország területére lépjen. Ez is azt támasztja alá, hogy továbbra is nagy a migrációs nyomás a déli határon. A Police.hu oldalon fellelhető adatok szerint ebben az évben minden héten sok száz, esetenként akár ezer illegális bevándorlót akadályoztak meg a tiltott határátlépésben, illetve tartóztattak fel vagy fogtak el a rendőrök és honvédek.

A hét végén négy illegális bevándorlókból álló csoportot is megállítottak a rendőrök és a honvédek
Fotó: Havran Zoltán

Földi László, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója az M1 szombat reggeli műsorában kiemelte: a migráció szervezői minden módszert, technikát bevetnek a folyamatok irányításáért. Szavai szerint a migráció terén évek óta nem változik a metódus, ez egy „állóháború”, amelyből lassan el kellene mozdulni. – Pontosan nem lehet tudni, hogy kik állnak a migrá­ciós folyamat mögött – mondta, hangsúlyozva, hogy felderíthető szervezetekről van szó. Úgy véli, az állóháború leggyorsabb megoldása az lenne, ha felderítés révén felszámolnák az irányító háttérszervezeteket. Hozzátette: a törvény lehetőség ad arra, hogy elítéljék azt, aki illegalitásra, bűncselekményre szólít fel, buzdít másokat.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója ugyancsak az M1-en arról beszélt, hogy a balkáni útvonalon 100-120 ezer migráns keresi a módját, hogy továbbjusson Európában. – Ez viszont jellemzően a regisztrált migránsok száma. Azok, akik elkerülték a regisztrációt, akár tíz-húszezren is lehetnek – tette hozzá Bakondi György.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.