Több száz fertőzött gyógyulhatott meg hidroxi-klorokin alapú gyógyszerrel

Számos, már forgalomban lévő gyógyszerrel próbálják az orvosok legyőzni az új koronavírust. A várakozásokat eddig talán a hidroxi-klorokin váltotta be, amellyel legutóbb egy amerikai orvos ért el eredményeket. Vlagyimir Zelenkó saját beszámolója szerint a hatóanyagot egy három komponensű koktélban, 100 százalékos hatékonysággal alkalmazta több száz páciensen. A mixért mások mellett Rudy Giuliani, New York egykori polgármestere is lelkesedett, a fő hatóanyagától pedig Donald Trump amerikai elnök vár áttörést a Covid-19 járvány elleni harcban.

2020. 04. 10. 9:01
null
New York, 2020. március 21. Az új koronavírus járványa miatt védõmaszkban várakoznak vásárlók egy New York-i élelmiszerüzlet elõtt New Yorkban 2020. március 20-án. Az új típusú koronavírus rendkívül gyors terjedése miatt Donald Trump amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot, és elrendelte a szövetségi segítségnyújtást a keleti parti tagállamnak. Az Egyesült Államokban eddig 19781 új típusú koronavírusos fertõzöttet regisztráltak, 276-an életüket veszítették. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár még nincsen védőoltás vagy bizonyítottan hatékony gyógyszer a SARS-CoV-2 nevű új koronavírus ellen, a világ kutató orvosai lázasan keresik a megoldást a járvány megfékezésére. Szinte naponta röppennek fel hírek csodaszernek kikiáltott medicinákról, s míg e szerek némelyikéről hamar kiderül, hogy nem képes beváltani a hozzáfűzött reményeket, más hatóanyagok sikeresebbnek bizonyultak a vírus által okozott Covid-19 nevű betegséggel szemben. Az egyik ilyen gyógyszer a hidroxi-klorokin, amelyet a szakemberek egy része is hatékonynak vél. A múlt hónapban egy nagy visszhangot keltő francia tanulmány szerint a szerrel kezelt negyven koronavírusos beteg több mint felénél jelentős javulás állt be, s a várhatónál jóval hamarabb, mindössze 3-6 nap alatt tisztultak ki a légútjaik.

Néhány napja pedig egy Vlagyimir Zelenkó nevű amerikai orvos jelentkezett be egy háromkomponensű koktéllal, amelyet impozáns eredménnyel tesztelt több száz koronavírusos páciensen a saját beszámolója szerint. A hidroxi-klorokin mellett azitromicint és cink-szulfátot adott be öt napon keresztül a betegeknek, akik közül senkit sem kell kórházba szállítani, és mindössze néhány nap alatt enyhültek a fertőzöttek tünetei. Az orvos által kidolgozott protokoll alapján a kockázati csoportokban – az időseknél és a krónikus betegeknél – az enyhébb tünetek megjelenése esetén is beadnák a gyógyszert, míg az egészségesek esetében a légzési nehézségek megjelenésekor, tehát még járvány fokozódása esetén is megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre a hatóanyagok a tengerentúlon. Zelenkó szerint a koktél biztonságosan használható, a pácienseinél eddig csak enyhe hányinger és hasmenés jelentkezett mellékhatásként.

Bár egyes lapok a klinikai vizsgálatok hiánya mellett arra is figyelmeztettek, hogy Zelenkó nem publikált tudományos igényű tanulmányt az eredményeiről, a készítményt az amerikai média egy része és több politikus is csodaszerként ünnepelte. Így Sean Hannity, a Fox News műsorvezetője, Mark Meadows, aki Donald Trump elnök kabinetfőnöke, valamint Rudy Giuliani is, aki korábban New York polgármestere volt, jelenleg pedig Trump ügyvédjeként tevékenykedik. Korábban Donald Trump is rendkívül ígéretesnek nevezte a három szerből álló koktél legfontosabb hatóanyagát, a hidroxi-klorokint, amelyből egyébként Magyarország állítja elő az egyik legnagyobb mennyiséget a világon, ám a kormány több hete megtiltotta kivitelét az országból, hogy szükség esetén rendelkezésre álljon. Bár a rendkívül hosszú, éveket is igénybe vevő klinikai vizsgálatokat a hidroxi-klorokin esetében sem végezték el a koronavírus elleni hatékonysága szempontjából, a rendkívüli helyzetben az USA élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) jóváhagyta a már forgalomban lévő szer használatát a Covid-19-es betegek kezelésére is. Már több mint egy hete alkalmazzák a koronavírusos fertőzéssel kórházban fekvő pácienseknél.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó magyar gyógyszerkutató szakember elmondta: a hidroxi-klorokint az azitromicinnel együtt használva valóban kedvező hatások tapasztalhatók a vírusbetegségekben szenvedő páciensek kezelése során. – Erről már számos tudományos cikk született. Az azitromicinnak – amely egy antibiotikum – valamelyes antivirális hatása is van, és az immunrendszert is képes stimulálni. A kutatások szerint a hidroxi-klorokinnal együtt használva a pácienseknél csökkent a vírusos állapotban eltöltött napok száma – fejtette ki a szakember, hozzátéve: a cink-szulfátnak is immunerősítő hatása van.

Korábban beszámoltunk róla, hogy több, már forgalomban lévő gyógyszert is használhatónak tartanak a kutatók a koronavírus ellen. A Darunavir, a Nelfinavir és a Saquinavir nevű antivirális szerek mellett a kutatók fókuszában van a Moexipril nevű vérnyomáscsökkentő, valamint a Daunorubicin és a Mitoxantrone nevű orvosság, amelyeket kemoterápiás kezelések során alkalmaznak. A listán szerepel a fájdalom- és lázcsillapító hatású Metomizol, valamint egy második generációs antihisztamin, a Bepotastine is. A Rosuvastatin nevű koleszterincsökkentő gyógyszert pedig az egyik legígéretesebbnek nevezte az Utsouthwestern.edu nevű amerikai orvosi szakportál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.