Trianon 100: Emlékév a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

A Trianon 100 Emlékév keretében esszé- és fotópályázat, kiállítás, számos tudományos rendezvény, közösségi programok és műhelybeszélgetések várják majd az érdeklődőket.

Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem2020. 02. 18. 11:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti összetartozást középpontba helyező, elsősorban fiataloknak szóló programokkal készül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Trianon századik évfordulójára. A Trianon 100 Emlékév keretében esszé- és fotópályázat, kiállítás, számos tudományos rendezvény, közösségi programok és műhelybeszélgetések várják majd az érdeklődőket.

Az NKE egyetemi oktatók és kutatók, illetve a fiatal generációk segítségével próbálja majd bemutatni és érzékeltetni Trianon tragédiáját és az azt követő száz év küzdelmeit. Az egyetem számára kiemelten fontos a felmerülő kérdések közigazgatási, rendészettudományi, hadtörténeti és diplomáciatörténeti vonatkozásainak megjelenítése. A tudományos kutatómunka eredményeként születendő tanulmánykötetet szakmai konferencián mutatja majd be az intézmény, amely emellett egy Trianon Enciklopédia és egy Trianon a térképeken című összefoglaló kiadványt is megjelentet. Az intézmény szeretné az egyetemi hallgatókat is bevonni a közös emlékezésbe. Ezért a központi események mellett számos kari és intézeti eseményt, előadást, tanulmányi kirándulást is terveznek az emlékév szervezői, akik kéthavonta műhelybeszélgetéseket is tartanak majd egyetemi hallgatóknak és középiskolásoknak.

Méltóképpen emlékeznek meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is a trianoni tragédia centenáriumáról
Fotó: MTI

A fiatalok megszólítására az egyetem fotó- és esszépályázatot is hirdet, valamennyi kárpát-medencei magyar iskolás és egyetemista számára. Utóbbi arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit jelent és jelentett az egyes családoknak a száz évvel ezelőtt történt nemzetszakadás, és mit üzen a mának az emlékezés, milyen feladatot ró a ma élő magyarokra a szülőföldön való megmaradás – határon innen és túl. A beérkezett pályamunkákat az emlékév programjának honlapján publikálja, az írókból, történészekből, művészekből, tudósokból álló szerkesztőbizottság pedig a legjobban sikerült esszékből állítja össze a Trianon és a családom című ünnepi kötetet. A szervezők emlékkiállítással és emléknappal is készülnek, szeptemberben pedig egy csíkszeredai zarándoklat is szerepel a tervek között. A határon túli kapcsolatok ápolását célzó közös megemlékezésen külhoni magyar szervezetekkel, a magyarság fontos kegyhelyein emlékezik meg az egyetem Trianonról.

Egyetemünknek alapítása óta kiemelt feladata a nemzeti hagyományok ápolása, a múlt értékeinek megőrzése és átadása a jövő nemzedékek számára. Trianon tragédiájából erőt is meríthetünk, mert száz évvel a csapás után még mindig élnek magyarok szerte a Kárpát-medencében, az anyaország pedig képes támogatni a kívül rekedteket. Az NKE erkölcsi kötelessége a maga eszközeivel részt venni ebben a munkában – fogalmazott Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.

A programokról további információk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapján találhatóak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.