Új férőhelyek lesznek a hajléktalanoknak

Éjszakára lezárják a fővárosi aluljárók egy részét – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a diá­koknak járó ingyenes étkezésről, tankönyvekről és külföldi nyelvtanfolyamokról is, kiemelve, hogy jövőre 645 milliárd forinttal többet költenek majd oktatásra, mint 2010-ben.

Magyar Nemzet
2019. 09. 27. 12:06
null
A koronavírus járvány elleni védekezés során az éjszakai kijárási tilalom miatt az életvitelszerű közterületen alvás éjszakára megszűnt, a nappali időszak azonban azonban problmákkal terheltek a fővárosi közterületek Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tarlós István főpolgármesterrel folytatott egyeztetések után úgy döntött a kormány, hogy bezárják éjszakára azt a kilenc budapesti aluljárót, amelyek fölött zebrákon is biztosított a gyalogosközlekedés – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. A lezárásokkal egyidejűleg azonban növelik a hajléktalanszállók kapacitását – tette hozzá a politikus, és ismertette: 2,1 milliárd forint értékben biztosítják 85 hajléktalanellátó intézmény meghosszabbított nyitvatartását, valamint 130 új férőhely létrehozását is kezdeményezik az otthontalan fővárosiak számára. Az éjjeli aluljáró-lezárást a köztisztaság és az emberhez méltó életkörülmények biztosításának erkölcsi követelményével indokolta a Miniszterelnökség vezetője.

Megszűnnek az emberhez méltatlan körülmények
Fotó: Havran Zoltán

A miniszter arról is tájékoztatást adott, hogy a kormány legutóbbi ülésén az iskolakezdéssel kapcsolatban áttekintették az oktatás helyzetét. Gulyás Gergely ennek kapcsán úgy fogalmazott, soha nem lehet elég pénzt fordítani erre a célra, de a kabinet 645 mil­liárd forinttal többet költ oktatásra jövőre, mint amennyi forrás 2010-ben rendelkezésre állt. A politikus emlékeztetett rá, idén már egymillió diák kap ingyen tankönyvet, jövőre pedig egy általános és középiskolás tanulónak sem kell majd fizetnie azokért. Az erre fordított 14 milliárd forint pedig a 2010-es támogatás kétszerese. A miniszter arra is kitért, hogy 600 ezer diák kap ingyenes étkezést az iskolákban, és a rászorulóknak a tanítási szünetek alatt is jár ez a segítség. Az étkezési támogatás 83 milliárd forintra emelkedett – ismertette Gulyás Gergely, aki beszámolt arról is, hogy 2020. szeptember 1-jétől bevezethetik az új Nemzeti alaptantervet is, amennyiben még idén elfogadják azt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.