Új parkot alakítottak ki a Városliget közelében

Új park jött létre a Városliget közelében a Liget Budapest-projektnek köszönhetően: a XIII. kerületi Szabolcs utca és Vágány utca között, több mint egyhektáros területen kialakított Bókay-kert tesztüzemben már várja a látogatókat.

Forrás: MTI2020. 07. 07. 14:54

Új park jött létre a Városliget közelében a Liget Budapest-projektnek köszönhetően: a XIII. kerületi Szabolcs utca és Vágány utca között, több mint egyhektáros területen kialakított Bókay-kert tesztüzemben már várja a látogatókat.

Az új parkot a szintén a Liget Budapest-projekt részeként felépült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) környezetében alakították ki. Itt Európa egyik legnagyobb léptékű kulturális fejlesztésével, barnamezős beruházás eredményeképpen több tízezer négyzetméternyi terület kapott új kulturális és közösségi funkciót – közölte a beruházó Városliget Zrt. kedden az MTI-vel.

Miként a beruházó arra emlékeztetett, a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén felépített OMRRK 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesében működik majd a világszínvonalú restaurátorműhelyek, raktárak, kutatószobák és irodák mellett a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézet, és helyet kapott itt egy látogatóközpont is.

Az OMRRK köré alakították ki a nyitvatartási időben (7-től 19 óráig) szabadon látogatható, 13 ezer négyzetméteres Bókay-kertet. A korszerű magyar gyermekorvoslás megteremtőjéről, Bókay Jánosról elnevezett parkban 132 fa és 5900 cserje található, a sétálók kényelmét padok, kerékpártárolók szolgálják, de madáretetőket és -itatókat, illetve úgynevezett rovarhoteleket is kihelyeztek a kertben.

Mint a közlemény emlékeztet, az OMRRK a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 300 ezer műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít kiemelkedő minőségű infrastruktúrát.

Az új épületkomplexum legnagyobb, mintegy harmincezer négyzetméteres létesítménye a múzeumi raktáraknak és restaurátorműhelyeknek otthont adó épület, mely a térszint alatt négy-, afelett pedig háromszintes területen biztosít korszerű és biztonságos körülményeket. Az itt található műhelyek, irodák, műtermek és laborok a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret fogják biztosítani az OMRRK-ban dolgozó múzeumi szakembereknek.

A három nagy nemzeti közgyűjteménynek az OMRRK felépítése nem csupán sok évtizedes hátrány ledolgozását jelenti: a fejlesztés meg is előzte korát, hiszen hasonlóan komplex kiszolgáló létesítményük még a kontinens nagy múzeumainak is csak elvétve van – áll a Városliget Zrt. közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.