Újabb hálózatot épít Soros

Globális egyetemi hálózat létrehozását jelentette be Soros György Davosban. Az amerikai milliárdos beszédében amellett, hogy Orbán Viktort támadta a CEU ­miatt, élete legfontosabb projektjének nevezte az új oktatási kezdeményezést. A spekuláns egymil­liárd dolláros adománnyal indítja el a Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózatot.

Magyar Nemzet
2020. 01. 26. 7:04
Soros György
Budapest, 2011. november 3. Soros György, magyar származású amerikai üzletember, a Soros Alapítvány elnöke, a Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) alapítója és tiszteletbeli kuratóriumi elnöke az egyetemen, ahol előadást tartott Reflexivity at Work in the European Union címmel. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros György csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórumon mondott beszédében bejelentette: egymilliárd dolláros adománnyal útjára indítja a Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózatot. A szervezet honlapján egy határokon átívelő globális hálózatról van szó, amely a nyílt társadalmak létrehozásáért küzd.

Soros György hangsúlyozta: az új oktatási világprojekt célja, hogy hátrányos helyzetű csoportoknak nyújtson lehetőséget a tanulásra.

Az üzletember példaként többek között a menekülteket, a bebörtönzötteket és a romákat említette. A Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat intézményi alapítói a Central European University (CEU) és a Bard College.

Utóbbi onnan lehet ismerős a magyarországi olvasóknak, hogy egy velük közösen indított képzés által igyekezett a CEU igazolni, hogy külföldön is végez oktatási tevékenységet, és van campusa az Egyesült Államokban. A projekt első fázisában részt vevő partnerek között a világ minden tájáról – mint Banglades, Ghána, Kirgizisztán vagy Vietnam – találni felsőoktatási intézményeket.

A magyar származású üzletember az általa alapított CEU-n. Most még nagyobbat álmodik
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 89 éves amerikai milliárdos élete legfontosabb és legmaradandóbb projektjének nevezte a hálózat létrehozását, kifejezve reményét, hogy megérheti annak kibontakozását.

Soros György beszédében úgy fogalmazott: „a CEU az elmúlt években globális megbecsülésre tett szert, amiért az akadémiai szabadságot védelmezi Orbán Viktorral szemben, aki eltökélte, hogy elpusztítja azt”.

Mint ismert, a Soros György alapította egyetem máig azt hangoztatja, hogy elüldözték Magyarországról, miközben képzéseinek csak egy részét helyezte át Bécsbe, míg a magyar akkreditációval rendelkező, jelentősebb programok ma is Budapesten folynak.

 

Orbán Viktor nemrég tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján arról beszélt, Soros célja, hogy befolyást gyakoroljon az európai politikára, és ehhez civilnek mondott szervezeteket finanszíroz, politikusokat hálóz be és politikusok karrierjét támogatja.

A miniszterelnök érvelését alátámasztani látszik, hogy a hazánk ellen indított hetes cikkely szerinti eljárásban komoly hangsúlyt kapott a CEU ügye, és a héten is arról cikkezett a nemzetközi sajtó, hogy az Európai Néppárt is a Soros György által alapított egyetem kapcsán való meghátrálást szabhatja a Fidesznek tagsága megőrzésének feltételéül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.