Újabb rendzavarás az Országházban

Gyöngyöspata, a dunaújvárosi választás és Gyurcsány Ferenc baloldalon betöltött vezető szerepe is téma volt az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján. Jakab Péter, a Jobbik elnöke a vasárnapi dunaújvárosi időközi választás ellenzéki sikerét ünnepelve politikai változást sürgetett a Fidesznél, Dömötör Csaba államtitkár viszont arra emlékeztetett, hogy a Jobbik átállt a baloldalra, és közben a népszerűsége öt százalékra esett vissza.

Bákonyi Ádám–Gabay Dorka
2020. 02. 18. 9:09
null
Hadházy Ákos a sajtópáholyból provokálja a képviselőket Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan érzik úgy, hogy megsebezték az igazságérzetüket. Ők nem tartják igazságosnak, hogy egy egész települést lehet büntetni a kisebbség kisebbségének vélt vagy valós sérelmeiért – mondta napirend előtti felszólalásában a gyöngyöspatai perről Horváth László.

A fideszes képviselő hozzátette, azt sem értik sokan, hogy hogyan kaphatnak pénzbeli kártérítést azok, akik kényszerítették a többséget, hogy kihátráljon saját iskolájából, miért jár kártérítés azoknak, akik miatt sem tanítani, sem tanulni nem lehetett. Szerinte az ügy egy olyan modellt állít középpontba, ami azt üzeni, hogy aki nem tiszteli tanárait és nem tanul, az sok pénzhez juthat.

Hadházy Ákos a sajtópáholyból provokálja a képviselőket
Fotó: Mirkó István

– Persze csak akkor, ha majd jön egy jogvédő szervezet, amit külföldről pénzelnek – fogalmazott Horváth, hozzátéve, hogy ebben az esetben is „Soros György a donor”. A politikus kijelentette: a pénzszerző akció és a szegregáció a jogvédő szervezet számára csak ürügy, a cigány családok pedig csupán eszközök voltak annak érdekében, hogy újra rasszizmussal vádolhassák meg és a vádlottak padjára ültethessék Magyarországot, amellyel szemben ki akarnak csikarni valamiféle büntetőeljárást.

Szankció vár Hadházyra

Az ülés első felében Hadházy Ákos független képviselő egy Stop propaganda! feliratú molinót eresztett le a karzatról. Kövér László házelnök jelezte: értékeli, hogy Hadházy nem saját, gigantikus méretű névjegykártyáját lógatta le, ám ezzel attól még megzavarta az ülést, így kitiltotta az ülésteremből. Közölte, a későbbi szankciókról tájékoztatja a házbizottságot. Ezen felbuzdulva az ellenzéki pártok bejelentették, közös beadványban kérik az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg az országgyűlési törvény és a házszabály módosításait. A képviselők szájzártörvénynek nevezték a szabályozást, melynek célja, hogy megfélemlítsék, meghátrálásra kényszerítsék az ellenzéki képviselőket. Közölték, komoly alkotmányossági aggályok merülnek fel, mert a jelentősen szigorított szankciók hatásukban alkalmasak lehetnek az egész képviselői munka ellehetetlenítésére.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában közölte: az újabb nemzeti konzultációra azért van szükség, mert olyan új jelenségeket látnak, amelyek gyengítik a biztonságot és sértik a magyar emberek többségének igazságérzetét. – Gyöngyöspatán sokan nagyon sokat dolgoznak a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatásáért, de egy külföldről pénzelt szervezet mégis beperelte az önkormányzatot, aminek százmilliós bírságot kellene fizetnie – jelentette ki Dömötör Csaba, aki arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy az újabb konzultáció támadása helyett inkább foglaljanak állást a kérdésben. Hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány alatt felére csökkent a romák munkanélkülisége, miközben minden gyermeknek ingyenes tankönyvet és iskolai étkezést biztosítanak. A konzultációs íven szerepel majd az a „börtönbiznisz” is, ami a magyar adófizetőknek eddig 8,5 milliárd forintjába került – mondta Dömötör, hozzátéve, hogy fel kell számolni azt a gyakorlatot is, miszerint az idő előtt szabaduló erőszakos bűnözők újabb bűncselekményeket követnek el.

Mindeközben kiderült, hogy a Kúria soron kívül, várhatóan áprilisban bírálja el a gyöngyöspatai önkormányzattal szemben indított személyiségi jogi pert.

Jakab Péter a vasárnapi időközi választásról beszélt, szerinte a dunaújvárosiak harmadszor verték el „a fideszes Döbrögiket”. A Jobbik frakcióvezetője szerint az első igazság úgy szól, hogy „ne nézd hülyének a magyart, mert rosszul jársz”, hiszen a kormányzati szlogenekkel ütközik az emberek által tapasztalt valóság, a második szerint „a pénz nem azé, aki ellopja, hanem azé, aki megdolgozik érte”, a harmadik pedig úgy, „kard által vész, ki kardot ragad”. Jakab arra biztatta a kormányoldalt, hogy „tanuljanak már a bukásból”, változtassanak politikájukon, ahogy a Jobbik is tette korábban.

Válaszában Dömötör Csaba emlékeztetett, hogy míg 2018-ban Jakab Péter választási csalást kiáltott, most ugyanebben a rendszerben ünnepli a dunaújvárosi győzelmet.

– Ez azt mutatja, hogy a választási rendszer demokratikus, a Jobbik pedig korábban hazudott, félrevezette a magyarokat – mondta. Az államtitkár szavai szerint a vasárnapi választás véglegesítette azt az évekkel ezelőtt indult folyamatot, hogy a Jobbik szedte a sátorfáját, és a nemzeti oldalról átállt a baloldali táborba.

– A jobbikosok nem köpönyeget forgatnak, hanem egy egész ruhatárat, aminek csak egyik eleme a kisnyilas nadrág és a vörös mellény – fogalmazott. Az államtitkár hozzátette, hogy a Jobbik azokkal kötött paktumot, akik egyszer már a szakadék szélére lökték az országot, eközben húszról az ötszázalékos parlamenti küszöbre estek.

Horváth László: A szegregáció csak ürügy, a cigány családok csak eszközök a jogvédők számára
Fotó: Mirkó István

Gyurcsány Ferenc (DK) a miniszterelnök hétvégi évértékelője kapcsán úgy fogalmazott: „Ha az a siker, hogy minden korábbinál hosszabbak a várólisták, hogy nincs elég nővér és orvos, önök fantasztikusan sikeresek.” Szerinte az elmúlt tíz évet a kormánypártok elrontották, nem a közjót szolgálták, hanem arra törekedtek, hogy páran gazdagodjanak, a többség pedig szenvedjen. A dunaújvárosi választással kapcsolatban Gyurcsány úgy értékelt, hogy azon a kormánypártokat értékelték az emberek, akik „elküldték önöket a pokolba, a politika poklába”.

Dömötör Csaba a válaszában jelezte, tanulságos volt a vasárnapi választás, mert Gyurcsány Ferenc többéves bujdosás után egyre kevésbé titkolja, hogy a teljes baloldal vezetésére tör. Emlékeztetett arra, hogy a DK-elnök kormányzását utcára tett százezrek, kiszolgáltatottság a multiknak, beomló gazdasági mutatók, fizetős egészségügy jellemezte.

– Egyszer már majdnem tönkretették ezt az országot, nem fogjuk hagyni, hogy ismét megtegyék – jelentette ki.

Leállítják a kifizetéseket

A kormány haladéktalanul kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását – jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter, aki elmondta, az igazságtalan gyakorlatnak véget vető törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek, sürgősséggel. Hozzátette: a sürgősségi eljárás miatt a kormányoldal kéri az ellenzék támogatását az Országgyűlésben. – A javaslat szerint addig függesztenék fel a kifizetéseket, amíg újra nem szabályozzák a börtönviszonyok miatti kártalanítást. Ehhez a társadalom támogatása szükséges, ezért az új szabályozás a nemzeti konzultáció után, annak megfelelően születik majd meg – mondta a miniszter. A kártalanítási perekben eddig 12 680 határozat született és kilencmilliárd forint adófizetői pénzről rendelkeztek. Ennek azonban csak a tíz százaléka került a sértettekhez. Közölte: az új szabályozás célja, hogy ezt az igazságtalan helyzetet megszüntesse, továbbá a sértettek, áldozatok és hozzátartozók jogait helyezze előtérbe, a kártalanítások pedig a jövőben ügyvédi letéti számlára nem fizethetők ki, csak a büntetés-végrehajtás vagy a jogosult számlájára.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.