Vádemelés a Fenyő-üggyel kapcsolatban Ihász Sándor volt főügyész ellen

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított büntetőeljárásban 2018. április 20-án gyanúsítottként hallgatták ki a volt főügyészt, aki nem ismerte el a megalapozott gyanúban közölt bűncselekmény elkövetését.

2020. 03. 23. 10:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot hétfőn Ihász Sándor volt főügyésszel szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított büntetőeljárásban a KNYF. 2018. április 20-án gyanúsítottként hallgatta ki a volt főügyészt, aki nem ismerte el a megalapozott gyanúban közölt bűncselekmény elkövetését. Ihász Sándor szabadlábon védekezik.

A 2018-ban Ihásszal közölt megalapozott gyanú – amely a vád alapját is jelenti – lényege szerint, a volt főügyész az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően hivatalos tudomással rendelkezett arról, hogy az úgynevezett Fenyő-gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, és azt is tudta, hogy a felbujtó felderítése érdekében a hatóságok évek óta erőfeszítéseket tesznek. A volt főügyész 2017 októberében a Fenyő János sérelmére megvalósított emberöléssel kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát átvette a hivatali helyiségében.

A leirat átadója az időközben felbujtással megvádolt Gyárfás Tamás volt, aki azért fordult a vele személyes kapcsolatban álló, ismert főügyészhez, hogy tőle tanácsot kérjen. Ihász Sándornak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbújtójának azonosításához, e személy, vagy személyek büntetőjogi felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességeit, így azt, hogy a felmerült bizonyítékokat a nyomozó hatóság részére átadja, nem teljesítette, az átvett leiratot hivatali helyiségében tárolta. Ezen bizonyítékok a Központi Nyomozó Főügyészség által korábban lefolytatott házkutatás során kerültek lefoglalásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.