Varga Judit: Brüsszel megdicsérte az igazságszolgáltatásunkat

Először jelentkezett a Jogállamisági percek az igazságügyi miniszter videóüzenetével.

Végh Attila
Forrás: facebook2020. 09. 28. 10:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió igazságügyi eredménytáblája szerint a magyar igazságszolgáltatás hatékonyság és minőség tekintetében a legjobban teljesítő tagállamok között van. Brüsszelben mégis sokszor megkérdőjelezik a magyar jogállamiságot, bírói függetlenséget, kettős mércét alkalmazva ezzel Magyarországgal szemben.

Hétfőn reggel 7 óra 30 perckor Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere a legismertebb közösségi oldalon osztott meg egy rövid videóüzenetet. Ez a közlemény volt a Jogállamisági percek első kiadása, a minisztérium heti rendszerességgel kíván hasonló tájékoztatókkal üzenni a polgároknak a közösségi média felületein.

Varga Judit szerint a magyar igazságszolgáltatás megítélésével kapcsolatban Brüsszel kettős mércét alkalmaz. Elmondta: az Európai Unió igazságügyi eredménytáblája az Európai Bizottság éves, összehasonlító felmérése a tagállamok igazságügyi rendszereinek az állapotáról. Az idei eredménytábla alapján Brüsszel szerint a magyar igazságszolgáltatás hatékonyság és minőség tekintetében a legjobban teljesítő tagállamok között van. A miniszer hozzátette: nem várt helyről érkezett ez a dicséret. Szerinte nagyon fontos, hogy számos más tagállammal ellentétben Magyarországon a bírói testület tagjai nem lehetnek tagjai politikai pártoknak, nem folytathatnak politikai tevékenységet.

Varga Judit kifejtette: a szervezeti függetlenség kérdésében Magyarországon a bíróságok központi igazgatását az Országos Bírósági Hivatal elnöke vezeti, teljesen függetlenül a kormánytól, az országgyűlés által megválasztva. Az elnök tevékenységét a 15 tagú Országos Bírói Tanács felügyeli, melynek 14 tagját a bírók maguk közül választják, a Kúria elnöke a 15. tag. Több olyan európai tagállam is van, ahol nincs meg ez a rendszer, s ahol létezik hasonló tanács, ott a tagokat vagy a parlament, vagy a kormány jelöli ki, vagy az igazságügyi miniszter látja el a bíróságok központi igazgatását.

A miniszter szerint egyes tagállamokban a bírók kinevezésében intézményesített befolyása van a törvényhozásnak vagy a végrehajtó hatalomnak, Magyarországon ez teljességgel elképzelhetetlen. Varga Judit nagyon fontosnak tartja, hogy ha valaki az igazságot keresi, akkor először a valóságot kell megtalálnia, ebben pedig a tények adják a legnagyobb segítséget. A tény pedig az, hogy a nyolc évvel ezelőtt végrehajtott magyar bírósági reformot az Európai Bizottság összhangban lévőnek találta a nemzetközi normákkal. Ennek ellenére Brüsszelben újra és újra ez a téma, rendszeresen megkérdőjelezik a magyar jogállamiságot, bírói függetlenséget, kettős mércét alkalmazva Magyarországgal szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.