Végre elindulhat a roham a nyelvi diákhitelért

Nagy rohamra számít a Diákhitel Központ, mivel országszerte kilencvenezer olyan egyetemista és főiskolás van, aki a nyelvvizsga-bizonyítvány hiánya miatt nem tudja átvenni a diplomáját – mondta el lapunknak Magyar Péter vezérigazgató, mivel a nyelvtanulási célokra felvehető új kölcsön mától igényelhető. Kiemelte: már tárgyalnak arról, hogy a gyermeket vállaló hallgatók kedvezményeket kaphassanak a visszafizetésre.

Csókás Adrienn
2019. 10. 01. 13:21
Ferenczi Fanni; Magdus Sándor
Mintegy kilencvenezer fiatalnak hiányzik a nyelvvizsgája Fotó: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai naptól igényelhetik a fiatalok a Diákhitel Központ legújabb termékét, a nyelvtanulási célokra felvehető hallgatói kölcsönt – tudatta lapunkkal Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója. A hitel mértéke száz- és ötszázezer forint között mozog, a hallgató maga döntheti el, hogy mekkora támogatást szeretne igénybe venni. – A felvételt követően egyéves türelmi időszakot biztosítunk, ennek letelte után kell megkezdeni a visszafizetést, és minimum egy, de legkésőbb öt év alatt kell törleszteni az igényelt összeget. Természetesen menet közben bármikor lehetőség van ingyenes előtörlesztésre – fogalmazott Magyar Péter, hozzátéve: a diákhitel kamata 1,99 százalék, de amint a hallgató leteszi a középfokú nyelvvizsgát, automatikusan kamatmentessé válik a kölcsön. – Kiemelt cél, hogy minél többen szerezzenek piacképes diplomát, és hogy aki bekerül a felsőoktatásba, az valóban jusson is el a diplomaszerzésig. Nemcsak az egyénnek, de a kormánynak és a társadalomnak is érdeke, hogy megtérüljön a tanulmányokra fordított idő, pénz és energia. Ehhez mi minden támogatást szeretnénk megadni – emelte ki a vezérigazgató.

Mintegy kilencvenezer fiatalnak hiányzik a nyelvvizsgája
Fotó: MTI/Oláh Tibor

Magyar Péter azt mondta, komoly rohamra számítanak az új hitelfajtánál, mert országszerte mintegy kilencvenezer fiatal van, akinek már csak a nyelvvizsga-bizonyítvány hiányzik a tanulmányai sikeres befejezéséhez. Ehhez jönnek még hozzá azok a fiatalok, akik most kerültek be a felsőoktatásba. – Az idei felvételin bejutó hallgatók 69 százalékának megvan a szükséges nyelvvizsgája, ami azt jelenti, hogy a bekerülők közel harmada (­24-25 ezer fő) még a feltétel teljesítése előtt áll. Elsősorban a művészeti, illetve a sporttudományi képzések diákjai között jellemző, hogy alacsonyabb azok aránya, akiknek van nyelvvizsgájuk – tette hozzá. Magyar Péter kitért arra is, hogy a nyelvtanulási hitel felvételénél nem kizáró ok, ha az illető már valamelyik másik diákhitelt is igényelte, mint ahogy a diplomamentő programban való részvétel sem. – Véleményünk szerint a most induló termék remek lehetőség, amivel érdemes már a tanulmányok kezdetekor élni, hogy ne csak a záróvizsga környékén kezdjék el pótolni a hiányosságokat. Lényegében teljesen szabad felhasználású támogatásról van szó, mivel semmilyen módon nem ellenőrizzük, hogy ki mire költötte a felvett összeget. Teljesen mindegy, hogy az ügyfél nyelvtanfolyamot fizet a pénzből, külföldre utazik vagy éppen csak nyelvkönyveket vásárol, nincsen semmilyen megkötés – magyarázta Magyar Péter.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint már tárgyalnak arról is, hogy a két korábbi diákhitelhez hasonlóan erre a konstrukcióra is kiterjesszék a családtámogatási lehetőségeket. Mint ismert, a hitelfelvételt követő második gyermek után a tartozás felét, a harmadik gyermek vállalásakor pedig a teljes hitelállományt elengedik az édesanyáknak a két másik hiteltípus esetén. Ennek köszönhetően eddig mintegy kétezer hallgató kapott ötven- vagy százszázalékos kedvezményt.

A pénz folyósítása egyébként nagyon gyorsan történik: az igénylés beérkezésekor a Diákhitel Központ egyezteti a hallgató adatait az Oktatási Hivatallal, majd tíz napon belül utalja a kívánt összeget. Az igénylés felső korhatára 45 év.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.