Weber elnökségére nemet mond a Fidesz

A Fidesz elfogadja Manfred Webert az Európai Néppárt képviselőcsoportja vezetőjeként, mivel hagyományosan a legnagyobb nemzeti delegáció adja a frakcióvezetőt, de nem támogatják a bajor politikus európai bizottsági elnöki ambícióit. Weber szerint a Fidesznek változtatnia kell belpolitikáján. A magyar kormánypárt sorsa a Herman Van Rompuy vezette tanács kezében van. A Fidesz a bevándorlás elleni fellépéstől teszi függővé, hogy marad-e a néppártban.

Magyar Nemzet
2019. 06. 06. 6:19
WEBER, Manfred
A néppárt frakcióvezetője változásokat sürget a magyar belpolitikában Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fidesz Európai Néppárton (EPP) belüli felfüggesztésének világos az üzenete, méghozzá az, hogy változásokra van szükség a magyar kormánypárt belpolitikájában – nyilatkozta újságírói kérdésre Manfred Weber azt követően, hogy 156 igen és 4 érvénytelen szavazattal megválasztották a párt frakcióvezetőjének.

Az EPP-frakció alakuló ülésén a bajor politikus az elmúlt napok magyarországi nyilatkozataira úgy reagált: a Fidesz EPP-tagságának kérdése jelenleg az úgynevezett bölcsek tanácsát vezető Herman Van Rompuy kezében van, akiben teljes mértékben megbízik, ő értékeli majd, hogy maradhat-e a konzervatív pártcsalád tagja a nagyobbik magyar kormánypárt. A bajor CSU politikusa arra is emlékeztetett, hogy márciusban az ő javaslatára döntöttek arról, hogy a magyar tagpártnak nincs joga jelölteket állítani pártpozíciókra.

– Most a frakcióban is megállapodtunk ezekről az elvekről. Nem választottunk meg alelnöknek fideszes politikust. Bár a delegációjuk jelölhetett volna, de azt mondtam rá: nem. A szabályokat tiszteletben kell tartani – fogalmazott a politikus.

Manfred Weber egy későbbi sajtótájékoztatóján arról értekezett, hogy Európának változásra van szüksége. Hogy erős maradjon, meg kell hallani az állampolgárok hangját, a néppárti frakció pedig mindenekelőtt teljesíteni kívánja az ígéreteit, például az egyenlőbb életkörülmények, a külső határok megerősítése, valamint a biztonság, a terrorizmus elleni harc terén. Mint mondta, a néppárt kész kompromisszumokat kötni a parlamenti többség kialakítása érdekében az integrációpárti, megbízható erőkkel. Szavai szerint erős támogatást érez a képviselőcsoport részéről az iránt, hogy őt válasszák meg az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker utódjának.

A néppárt frakcióvezetője változásokat sürget a magyar belpolitikában
Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

– A Fidesz–KDNP megválasztott európai képviselői nagyon erős felhatalmazást kaptak arra, hogy a magyar emberek akaratát képviseljék az Európai Parlamentben. A magyar emberek arra hatalmaztak fel minket, hogy küzdjünk a bevándorlás megállításáért, a nemzetek Európájáért és a keresztény kultúra megvédéséért – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz újdonsült európai parlamenti képviselője.

A kormánypárti politikus az Origónak nyilatkozva hozzátette: mindenkivel együtt fognak működni, aki meg akarja állítani a bevándorlást. – Ha lehet, akkor ezt a Néppártban fogjuk megtenni, de ha nem lehet – mert a párt bevándorláspárti irányba mozdul –, akkor el fogjuk dönteni, hogy milyen keretek között és milyen szövetségesekkel – közölte a fideszes EP-képviselő.

Hidvéghi Balázs az EPP-n belüli fideszes szerepvállalásról szólva közölte: azért nem állítottak jelöltet a frakció alelnöki tisztségére, mert a céljuk az, hogy fajsúlyos európai parlamenti bizottsági vezetői pozíciókat szerezzenek meg a Fidesz uniós képviselői, amely a néppárton belül a harmadik legnagyobb nemzeti delegáció. Manfred Weber pozíciója kapcsán elmondta: a néppárt frakcióvezetői posztját automatikusan a legnagyobb nemzeti delegáció jelöltje tölti be, ha igényt tart rá.

– Ezt elfogadjuk, de Weber európai bizottsági elnöki jelölését továbbra sem támogatjuk – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs, hozzátéve, hogy a szocialista Frans Timmermans sem számíthat a magyar kormánypártok szavazataira.

Hamis hírek után hamis jogértelmezés

Miközben Manfred Weber a jogállamiságról papol, aközben úgy látszik, nincs tisztában saját frakciója működési szabályzatával, amelyben felfüggesztett vagy korlátozott tagság nem szerepel, a Fidesz az EPP-frakció teljes jogú tagja – mindezt Hidvéghi Balázs nyilatkozta azt követően, hogy Weber frakcióvezetővé választása után közölte: a Fidesz képviselői nem állíthatnak alelnököt a frakcióban, mivel a párt tagsága fel van függesztve. Szájer József már kedden azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy minden híreszteléssel szemben a Fidesz teljes jogú tagja az Európai Néppárt újjáalakuló parlamenti frakciójának. – Sőt. A magabiztos választási teljesítményünk épphogy lehetővé teszi, hogy a fajsúlyos politikai bizottságokra koncentráljunk, és ezekbe delegáljunk politikusokat – hangsúlyozta a fideszes EP-politikus, aki arra is kitért: saját döntése volt, hogy nem indul újra az alelnöki posztért. Szájer József nyilatkozatával párhuzamosan González Pons, a néppárti frakció első alelnöke is azt írta Twitter-bejegyzésében: „Azok a hírek, hogy a Fidesz-képviselők nem teljes jogú tagjai az EPP-csoportnak, hamisak, a fideszes képviselők is bármely pozíciót betölthetik, mert teljes jogú tagjai a néppárt frakciójának. A Fidesz nem felfüggesztett státusú az EPP-frakcióban. A felfüggesztés alapszabályunkban nem létezik.” A spanyol politikus arra reagált, hogy az elmúlt napokban számos hamis hír jelent meg a sajtóban a Fidesz frakciótagsága kapcsán.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.