Wintermantel: Amint a baloldal hatalomra kerül, egyből elkezdi szórni a pénzt

Wintermantel Zsolt, a BKK fideszes igazgatósági tagja szerint felesleges adósságba sodorja a fővárosiakat a budapesti városvezetés. A kormánypárti politikus szerint a harmincmilliárdos hitelfelvételt felelős gazdálkodással meg lehetett volna előzni, de úgy látja: amint hatalomra kerül a baloldal, rögtön elkezdi szórni a pénzt.

Forrás: Hirtv2021. 01. 05. 12:31
WINTERMANTEL Zsolt
Budapest, 2018. november 13. Wintermantel Zsolt, a IV. kerület fideszes polgármestere beszédet mond a kisgyermeket nevelők tiszteletére állított szobor avatásán az újpesti Király utcában 2018. november 13-án. A szobor, amely egy fiatal nő és két kisgyermek alakját formázza, Koncz Viktória Éva szobrászművész alkotása. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincmilliárd forintos hitelkeretet nyitna a főváros új buszok beszerzésére – számolt be róla a Hír TV Híradója. Ezzel a lépéssel a BKK fideszes igazgatósági tagja szerint felesleges adósságba sodorja a fővárosiakat a budapesti városvezetés. Wintermantel Zsolt azt mondta, hogy

a budapesti buszpark megújítására kétségkívül szükség van, azonban ennek fedezetét a főváros képes lenne előteremteni, hitel nélkül is.

Úgy fogalmazott: ha a Karácsony Gergely vezette főváros felelősen gazdálkodott volna, akkor most lenne pénz a beruházásra.

– Ha nem kerülne a Lánchíd felújítása ötmilliárd forinttal többe, akkor lehetne azt az ötmilliárdot buszok beszerzésére is fordítani

– mutatott rá Wintermantel Zsolt, aki szerint a metrófelújítás többletköltségét is a buszbeszerzésre lehetett volna költeni.

– Az a nagy probléma, hogy amint hatalomra kerül a baloldal, rögtön elkezdi szórni a pénzt, elkezd felelőtlenül gazdálkodni. Több mint negyven tanácsadója van a főpolgármesternek, „csak” tízen szerkesztik a Facebook-oldalát.

Karácsony erre költ, a város működésére, fejlesztésre és buszok beszerzésére pedig nem, azt hitelből kívánja megoldani – magyarázta a BKK igazgatósági tagja.

A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy a külsős szolgáltatók háttérbe szorulásával a BKV ismét monopolhelyzetben láthatja el a buszos tömegközlekedési feladatokat, ha megvalósul az erre vonatkozó fővárosi terv. Ehhez első körben forrást kellene teremteni, a BKK–BKV páros már kért is ajánlatokat a pénzintézetektől.

A Világgazdaság úgy értesült, hogy

harmincmilliárd forintos hitelkeretet nyitna a főváros új járművek beszerzésére, ebből az összegből kizárólag buszokat vásárolnának, mintegy 380 darabot.

Az elképzelés megvalósulásához hátravan több engedélyezési lépcsőfok, és a Fővárosi Közgyűlésé mellett a kormányzat jóváhagyására is szükség van. A terv komolyságát jelzi, hogy értesüléseink szerint a BKK–BKV hat banktól kért előzetes ajánlatokat a kölcsön folyósítására.

Március végére lehetővé válhat a szerződés megkötése a hitelfelvétel kapcsán. A BKK konkrét részletekre nem tért ki, de azt megerősítette, hogy a buszpark megújításával kapcsolatban zajlanak a vizsgálatok. Arról is tájékoztatott, hogy a tervek szerint Karácsony Gergely főpolgármester mostani ciklusában, ha van rá lehetőség, a fővárosi tulajdonú BKV új autóbuszokat kíván beszerezni. Azt azonban a BKK is jelezte, hogy mindehhez megfelelő forrásokra van szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.