Zaklatás miatt kell távoznia a színházból

Magyar Nemzet
2019. 11. 20. 12:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A budapesti Katona József Színház vezetőségének tudomására jutott, hogy egy szerződéses munkatársa több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival” – ez áll abban a közleményben, amelyet a fővárosi színház jelentetett meg tegnap a közösségi oldalán. Miután az érintett felek írásban bejelentést tettek, a teátrum vezetősége vizsgálóbizottságot állított fel, amelynek munkáját külső szakértők is segítették. Az ügyben már döntés is született, az illető, aki nem megfelelően viselkedett a kollégáival, november 19-től nem léphet az intézmény területére, és természetesen a továbbiakban nem tartanak igényt a munkájára. Hogy pontosan ki és mit tett, illetve kikkel tette, azt nem részletezi a közlemény, mert az érintettek kérték, hogy a nevük ne derüljön ki. Mindenesetre a Katona az egész társulatnak felajánlotta egy pszichológus segítségét az ügy feldolgozásához.

A szexuális zaklatások ellen fellépő #metoo-mozgalom az azóta perbe fogott amerikai producer Harvey Weinstein viselt dolgainak napvilágra kerülését követően született meg. Hatása Magyarországon is érződött, amikor 2017 októberében Sárosdi Lilla beszámolt egy fiatalkori traumájáról. A színésznő először nem árulta el, ki zaklatta, majd megnevezte Marton Lászlót, akit később több nő is zaklatással vádolt meg. A Vígszínház azóta elhunyt rendezője akkor bocsánatot kért Sárosditól, aki ezt elfogadta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.