A gombafogyasztás jótékony hatása a testsúlyra

A FASEB Journal szaklapban megjelent új kutatás szerint a gomba fogyasztása pozitív hatást gyakorol a testsúly szabályozására.

Betegszoba.hu
2013. 05. 01. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Orvostudományi Kara testsúly-szabályozási központjának egyéves, randomizált klinikai kísérlete azt mutatta, hogy ha a vörös húst kétspórás csiperkegombával helyettesítik az étrendben, az hatékony alternatívát kínál a fogyás elősegítésében és fenntartásában.

A kísérletben 73 felnőtt vett részt (88 százalékuk nő; átlagéletkoruk 48,4 év). A résztvevők felét egy intervenciós csoportba osztották be, ahol naponta egy csészényi gombát fogyasztottak hús helyett, a másik felét pedig standard fogyókúrás csoportba. Az egyéves kutatási időszak végén az eredmények azt mutatták, hogy a húst gombával helyettesítő alanyok 3 kilogrammot fogytak, és testösszetételük is javult a standard diétát követőkhöz képest, továbbá a testsúlycsökkenést meg is tudták őrizni.

Az új kísérlet egybehangzik a korábbi kutatások eredményeivel, amelyek szintén azt mutatták, hogy az alacsony energiasűrűségű ételek, különösen a gombák fogyasztása a magas energiasűrűségű ételek (például darált marhahús) helyett hatékony módszer lehet a napi energia- és zsírbevitel csökkentésére, miközben továbbra is megmarad a telítettségérzés az étkezések után.

A Bostonban megrendezett Kísérletes Biológia 2013 konferencián bemutatott tanulmány szerzője Lawrence Cheskin, az egyetem docense.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.