Pénzért ígért magyar állampolgárságot a jegyző

Befolyással üzérkedés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy községi jegyző ellen.

MTI
2016. 10. 17. 9:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsíros Zsolt főügyész közleményében azt írta, a vádirat szerint az egyik nyírségi település jegyzője 2013 tavaszán megismerkedett egy honosítással korábban magyar állampolgárságot szerző ukrán nővel, akivel abban állapodtak meg, hogy a nő közvetít olyan ukrán embereket, akik szeretnének magyar állampolgárságot kapni, noha magyarul nem beszélnek.

A jegyző azt ígérte a nőnek, hogy fejenként ötszáz euróért egy hivatalos személyként dolgozó ismerősén keresztül elintézi a magyar állampolgárság megszerzését úgy, hogy ehhez az ukrán kérelmezőknek nem kell magyarul tudniuk és személyesen sem kell megjelenniük a hatóság előtt – ismertette a főügyész.

Az ukrán nő 2013 nyaráig – tizennégy ukrán honosítási kérelmével együtt – hétezer eurót adott át a jegyzőnek, aki ugyan erről elismervényt adott, de az iratokat nem továbbította az ismerősének. Miután a kérelmezők hiába várták ügyük elintézését, az ukrán nő visszakérte a pénzt a jegyzőtől, ő azonban nem volt hajlandó visszaadni, ezért a nő feljelentést tett a rendőrségen.

A befolyással üzérkedés bűntettével vádolt jegyző ellen az ügyész börtönbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak. A közvetítőként eljáró nőt hivatali vesztegetéssel vádolják, vele szemben felfüggesztett fogházbüntetést javasolt az ügyész.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.