Harminc kilogramm nyomon követhetetlen készétel forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy budai vendéglátóhelyen. Az ellenőrzés során megállapított komoly élelmiszer-biztonsági és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal elrendelték az üzlet ételkészítő és -forgalmazó tevékenységének felfüggesztését is – írja a Nébih.
A tájékoztatás szerint az üzlet szemmel láthatóan régóta takarítatlan helyiségeiben a hűtő és fagyasztó berendezéseket jeges, szennyezett és rozsdás állapotban, több esetben belső világítás nélkül használták. A hűtőkben fedetlenül tárolták egymás mellett a túrókrémet, a milánói makarónit, a gyümölcssalátát, a tejszínes-sonkás gombakrémet és a sertéspörköltet, esetenként az ételek előkészítéséhez használt kanállal együtt. A tálalópulton szintén fedetlenül, szennyeződésnek kitéve kínálták a kakaóport, diót, mézet és mogyorókrémet.
A vendéglátóhely ételkészítő tevékenységét akkor folytathatja, ha a 24 órás üzemeltetéshez igazított takarítási utasítást kidolgozták, a másik üzletben előre megsütött palacsinta készítésére épített technológiát biztonságossá tették, a HACCP-rendszert átdolgozták, a dolgozók soron kívüli élelmiszerbiztonsági oktatását elvégezték, és a rendezett üzletet, valamint a biztonságos üzemeltetéshez feltételül szabott dokumentumokat a NÉBIH szakembereinek bemutatták. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható.
A hivatal oldalán közzétett adatokból kiderül, hogy Hepinagyi Kft. egyik budai étterméről van szó, amely – mint az MTI kiemeli – a Kormány.hu oldalon közzétett lista szerint a Nagyi Palacsintázója üzleteket működteti.