Egy táblabíróval egyeztetett büntetőügyéről Oszter Sándor

Politika és sztárügyvédnek vitt „morzsák” a vesztegetési ügyben lehallgatott telefonbeszélgetéseken.

Lándori Tamás
2017. 06. 06. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekfeszítő telefonbeszélgetéseket rögzített titkos lehallgatás során a nyomozó hatóság abban a büntetőeljárásban, amely befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt folyik, többek mellett Oszter Sándor színész, illetve Busch Béla ügyvéd, az ELTE jogi karának korábbi tanszékvezetője ellen. A vád lényege szerint négy vádlott tízmilliókat húzott le egy adócsalással vádolt tehetős vállalkozó fogathajtóról, V. Tamás Tiborról azzal az ígérettel, hogy kihozzák az előzetesből. 

Oszter Sándor kérte, a nyilvánosságot zárják ki a tárgyalásról, hogy a bulvársajtó ne forgathasson ki bizonyos magánbeszélgetéseket. A bíróság az indítványt elutasította, mivel a tárgyalás nyilvánossága alapelv, amit csak kivételes esetben lehet korlátozni. Ugyanakkor érthető, hogy Oszter nem örül a telefonbeszélgetések bemutatásának.

„A rendőrség fizet nekem. A MOM fizet nekem. Itt volt nálam most a táblabíró. Mindenki fizet nekem”

– mondta saját bevallása szerint is ittasan a színész az egyik felvett hívás során lányának azután, hogy szintén ittasan balesetet okozott a MOM Park parkolójában. A tanácsvezető bíró kérdésére közölte, a Debreceni Ítélőtábla azon bírája járt nála, aki vadászati könyveket is írt, de hirtelen nem jut eszébe a neve. (A leírás alapján vélhetőleg Elek Balázs kollégiumvezetőről lehetett szó.) „Ismerek vagy hat táblabírót” – jelentette ki Oszter, de végül csak kettőt tudott felsorolni. 

Egy másik, 2014-es telefonhívás során egyik vádlott-társával, K. Sándor Izraellel arról értekeztek, hogy nem kedvelik Andy Vajna filmügyi kormánybiztost, felmerült, jó lenne, ha megbukna. Oszter jelezte, annak örülne, ha lenne egy erős, fiatalos baloldal. A felvételen azt is említette, nemrég volt a Békemeneten, és később Orbán Viktorral megy le Szegedre. „Gratulálok” – mondta erre beszélgetőpartnere. „Menni kell, csinálni kell” – válaszolta a színész.

Szó esett köztük egy csak „barátunknak” nevezett személyről, „aki most bent van”, és aki a vádlott tudomása szerint Lázár Vilmos fogathajtó és CBA-tulajdonos barátja. A tárgyaláson tisztázódott, vélhetőleg V. Tamás Tiborról volt szó. „Ott nem csak az van, ami le volt írva. Ott olyan dolgokat gyűjtöttek össze, amik eléggé rezegnek” – fogalmazott az ügyről a jól értesült Oszter, mire K. Sándor Izrael azt válaszolta, arról kellene gondoskodni, hogy „ne rezegjenek”. Oszter egyébként később egy ismerősének már rosszallóan nyilatkozott K. Sándor Izraelről, akit ostobának nevezett.

A lehallgatott diskurzusok során a vádlottak gyakran használtak virágnyelvet. V. Tamás Tibor büntetőeljárására például olykor „tetőszigetelésként” hivatkoztak. „Ha tovább húzódik a tetőszigetelés, ez az ember belerokkan” – hangzott el egyik alkalommal. Busch Béla kódneve „Maci”, kollégájáé „Girhes”, V. Tamás Tiboré pedig „Lovernyák” volt K. Sándor Izrael szóhasználatában.

Ő Buschsal többször beszélt arról, hogy visz neki „morzsákat”, de az ügyvéd a bíróságon nem tudta megmondani, mit takarhatott ez a szó. 

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.