Gyémántot ígért, majd százmilliókat csalt el a karcagi bűnbanda

Brókerbotrányok károsultjaira utazott a 14 tagú bűnszervezet, milliókkal károsították meg a hiszékeny sértetteket.

MN
2017. 06. 23. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennégy ember ellen emelt vádat a Karcagi Járási Ügyészség a több százmilliós drágaköves csalás ügyében: a résztvevőknek a különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt kell felelniük.

A vádirat szerint a csalás módszerét két személy tervelte ki még 2013 novemberében, a megvalósításhoz pedig tucatnyi társat vontak be: brókerbotrányok, bedőlt brókercégek károsultjait szemelték ki, a hét sértettnek pedig azt ígérték, hogy némi támogatás fejében vissza tudják szerezni az elveszettnek hitt, nagy összegű befektetést.

A vádlottak rendszeresen azt a mesét adták elő, hogy a brókercégek vezetői gyémántba, ékszerekbe vagy műtárgyakba fektették vagyonukat, az értékeket pedig könnyedén meg lehetne tőlük szerezni. A hitelesség kedvéért, a szervezők társaikat – megtévesztésként – úgy mutatták be, mint ügyvéd, gyémántkereskedő, „régiség szakértő” vagy mint közismert vagyonos vállalkozó, aki szintén károsultja az brókereknek, illetve érdekelt az ékszerek megvásárlásában. A sértetteknek valódinak mondott, ám hamis gyémántokat mutogattak, hogy meggyőzzék őket, az üzlet valódi.

A színjáték olyan jól sikerült, hogy a sértettek több millió forintot adtak át a vádlottaknak – volt, aki hónapokon keresztül fizetett, mert hitt a csalók különböző ürüggyel előadott követeléseinek.

A banda így kilenc bűncselekmény során összesen több mint 203 millió forintos kárt okozott a pénzük után futó brókerkárosultaknak.

 Az ügyészség végül 13 vádlottal szemben végrehajtandó, egy vádlott esetében felfüggesztett szabadságvesztésre tett indítványt, valamint vagyonelkobzást is kezdeményeztek.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.