Hatályon kívül helyezték a tiszai embercsempész ítéletét

Első fokon felmentették, a törvényszék szerint megalapozatlanul. A balul sikerült akcióban 15-en meghaltak.

Lándori Tamás
2017. 06. 20. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szegeden hatályon kívül helyezték annak az embercsempészettel vádolt külföldi férfinak a felmentő ítéletét, aki a vád szerint 2009 októberében próbált koszovóiakat motorcsónakkal Magyarországra szállítani a Tiszán, de az akció tragédiába torkollott. A szlovákiai illetőségű, de koszovói származású Tomas K. embercsempész szervezete a vádbeli éjjelen 18 honfitársát zsúfolta a vízi járműbe, amely a túlterheltség és az erős hullámzás miatt felborult. 15 albán a vízbe fulladt, az illegális bevándorlók közül egy férfi és két gyermeke élte csak túl a tragédiát. A bűnszervezetnek több tagja jelen volt a folyóparton, látva azonban a balesetet, elmenekültek a helyszínről.

A nyomozás során csak a szervező Tomas K. és vajdasági végrehajtója, T. Nándor személyazonosságára derült fény. A vád szerint előbbi a bűnszervezetet irányította külföldről, utóbbi a csónak borulásakor a parton tartózkodott. Hogy a csónakot ki vezette, ki okozta a szerencsétlenséget, arra nem derült fény.

A két férfit az elsőfokú bíróság 2015-ben bizonyítottság hiányában felmentette a bűnszervezetben elkövetett embercsempészet vádja alól, mivel úgy találták, bár bűnösségük valószínűsíthető, a büntetőeljárási törvény által előírt kétséget kizáró bizonyítás nem történt meg. 

T. Nándor másodrendű vádlott esetében az elsőfokú döntés jogerőre emelkedett, mivel az ő vonatkozásában a vádhatóság nem fellebbezett. Az elsőrendű vádlott vonatkozásában viszont igen, eleinte bűnösség megállapításáért és büntetés kiszabásáért, később pedig hatályon kívül helyezésért.

A Szegedi Törvényszék Kovalcsik Éva vezette tanácsa kedden utóbbi indítványnak megfelelően döntött, a járásbíróságot új eljárásra utasította. Indoklásuk szerint osztották az ügyészség álláspontját, miszerint

a bizonyítás hiányos volt, a megalapozott döntéshez nem állt rendelkezésre elegendő adat.

A törvényszék kifogásolta, hogy a járásbíróság kizárta a bizonyítékok közül a koszovói hatóságok felvett jegyzőkönyveket, arra hivatkozva, hogy nem lehet megállapítani, azok a büntetőeljárási szabályok betartásával készültek-e. Kovalcsik Éva felhívta a figyelmet, az első fok nincs abban a helyzetben, hogy ilyen megállapítást tegyen, mivel nem ismeri a koszovói eljárásjogot, márpedig elegendő, ha az iratok annak megfelelnek.

A másodfok végzése azt is előírja a megismételt elsőfokú eljáráshoz, hogy be kell szerezniük az ügyben kelt koszovói vádiratot, mert az is tartalmaz információkat Tomas K. cselekményeiről. Úgy tudni, hazájában végül azért nem tudták felelősségre vonni a férfit, mert Szlovákiában fogták el, Pozsony azonban nem tett eleget a balkáni ország kiadatási kérelmének, tekintve, hogy azt nem ismeri el független államként. 

Tomas K. információink szerint szabadlábon van, a másodfok nyilvános ülésén azonban csak ügyvédje jelent meg. Az ügyészség részéről senki sem jött el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.