Németországi magyarok vezették az embercsempész-hálózatot

A házaspár 400 illegális bevándorló utazását szervezte meg, a rend kedvéért céget is alapítottak az üzlethez.

MN
2017. 06. 20. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adatok szerint a jól szervezett csoport 2015 januárja és szeptembere között mintegy 152 alkalommal legkevesebb 400 bevándorlót juttatott Magyarországról az unió további országaiba.

A vádhatóság szerint a banda vezetője és koordinátora a Makón és német területen is élő házaspár volt. A pár egy személyszállító céget alapított, 2015 elején pedig elhatározták, hogy a pluszbevételért kihasználják a kialakuló migrációs hullámot is: sofőröket toboroznak, és harmadik országbeli bevándorlókat fuvaroznak feketén Németországba, Ausztriába.

A pár összesen 13 sofőrrel kötött szerződést, azt ígérve nekik, hogy a próbaidős munkák után bejelentett állást intéznek majd nekik Németországban.

Gondoltak a menekültekkel való kapcsolattartásra is: ezzel egy szenegáli férfit bíztak meg – az ügy 14. vádlottját. Amíg a sofőrökkel a házaspár tartotta a kapcsolatot, a szenegáli állampolgár találkozott a menekültekkel és vette fel a fuvarrendeléseket.

A 13 sofőr saját autóval „dolgozott”: a magyar területen dolgozó összekötő hajtotta fel nekik az átutazókat, akik fejenként 150-200 eurót fizettek a hol németországi, hol cseh vagy osztrák fuvarokért.

A csoport így több tíz milliós bevételre tehetett szert, legalábbis az ügyészségi adatok szerint. A sofőrök a körülmények alapján tudhatták azt is, hogy embercsempészetben vettek részt, állítja a nyomozó hatóság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.