„A kapitány úr itt az Isten”: rendőrök támadtak egy biztonsági őrre a Soundon

A rendőrkapitánynál egy feleslegesnek érzett ellenőrzésnél szakadt el a cérna – ordított, állítólag ütött is.

Koncz Tamás
2017. 07. 13. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő jelenetnek lehettek tanúi július 8-án a Balaton Soundra érkező vendégek: információink szerint a rendezvény biztosításában is részt vevő siófoki rendőrkapitánynál, Kasznár Gyulánál elszakadt a cérna: káromkodva-őrjöngve rontott rá egy, a behajtási engedélyeket ellenőrző biztonsági őrre, akit mellkason is ütött.

Az esetről a bántalmazott Szabó László számolt be a Magyar Nemzetnek, aki napokig a megalázó eset hatása alatt állt. „Délután három óra körül lehetett, a fesztiválra érkező autókat állítottam meg, amikor a kapitány három emberével megérkezett egy személyautóval. Alapszabály, hogy minden civil autót ellenőrizni kell, ezt a siófoki kapitányság is megkövetelte. Akinek nincs engedélye, külső parkolóba küldtük, a rendőrt, mentőautót hagytuk bemenni, de ez a sötét színű kocsi nem olyan volt, mint egy szolgálati kocsi, nem volt rajta belépésre jogosító matrica sem” – állítja Szabó.

A Valton egyik alvállalkozójának dolgozó biztonsági őr leszögezte, csak a munkáját végezte, amikor a behajtási engedélyt kérte a sofőrtől – ami ezután történt, az viszont teljesen letaglózta. „A hátsó ülésről kiordított egy férfi, hogy mi a faszom van, azonnal nyisd ki a bejáratot, mert én vagyok a rendőrkapitány” – mesélte az őr. A vehemens utas ezután kipattant a kocsiból, és letépte a bejáratot lezáró szalagkordont, majd amikor Szabó László lehajolt, hogy visszakösse a szalagot, elé állt és a felegyenesedő férfit lendületből mellkason vágta, amitől a sértett hátrált egy lépést.

A következő pillanatban pedig már kiugrott a kocsiból a kapitány három kísérője, két férfi és egy nő is – Szabó László elmondása szerint ahogy Kasznár Gyula, ők is civilben voltak, de csak ekkor látta meg oldalukon a már kipattintott pisztolytáskát.

„Egyikük, egy férfi megragadta a nyakamnál a szolgálati pólómat, és azt üvöltötte az arcomba, hogy ha nem fejezed be ezt a tevékenységet, kényszerítő intézkedés alá vonunk, és elő fogunk állítani!” – idézte fel a történteket Szabó László. A biztonsági őr ekkor elmondása szerint figyelmeztette a rendőröket: feljelentést fog tenni a történtek miatt, de csak egy gúnyos választ kapott:

A kapitány úr az Isten, ha fel mered jelenteni, nagyon rá fogsz b**ni.

A történteket megerősítette lapunknak egy valtonos, szintén a helyszínen dolgozó biztonsági őr. A csak névrokon Szabó Zoltán szintén egy civil autóról beszélt – igaz, a kocsin ő látott egy kikapcsolt vészvillogót is, ilyet azonban szinte bárki vásárolhat, és a rendőrök sem egyenruhában érkeztek a helyszínre.

A magát megalázottnak érző Szabó László úgy döntött, nem hagyja annyiban a történteket – már csak azért sem, mert maga is egy jogvédő egyesület elnöke – inkább a hatóságokhoz fordul segítségért.

A történtekkel kapcsolatban elsőként a Somogy megyei Rendőr-főkapitányságot kerestük meg, sajtóosztályuk közvetetten elismerte a Zamárdiban történt konfliktust: mint írták, Kasznár Gyula a fesztivál biztosítási parancsnokaként dolgozott, ezért nemcsak jogosult volt, hanem szolgálati kötelezettségébe is tartozott a biztosítási feladatok helyszínein való megjelenés és tartózkodás.

A rendőrség állítja, a Balaton Soundon dolgozó rendőrök civil ruhában is belépésre jogosító, jól látható helyre tűzött kártyát viseltek, és ezzel vihették be a „nem rendőrségi jellegű, szolgálati jelzéssel ellátott járműveket” a fesztivál külső biztosítási területére – más kérdés, hogy ezt a kártyát azonnal nem ismerheti fel egy, a kocsit éppen csak megállító őr. A hatóság szerint a biztonsági szolgálat munkatársának akadályozó viselkedése érthetetlen és indokolatlan volt, ráadásul másnap is ugyanígy megállította a kapitány autóját, és mindkét esetről jegyzőkönyv készült.

„Igen, nem vettem egyből észre, hogy ez ugyanaz a kocsi, mivel percenként engedtem ki-be különböző autókat” – magyarázta a második megállítást Szabó László. Szerinte a második esetben is csak a feladatát végezte, és munkáltatója szerint jól végezte dolgát – ekkor már nem történt konfliktus. A sofőr egy rendőrségi jelvényt villantott fel, László pedig azonnal továbbengedte őket – a kapitány a második alkalommal már nem is szólt hozzá.

A rendőrség meglepő módon arra a felvetésre nem reagált, hogy Kasznár Gyula részt vett-e tettleges bántalmazásban, ő vagy kollégái szidalmazták, sértegették-e a konfliktusban érintett biztonsági őrt – ez a rész egyszerűen kimaradt válaszlevelükből, és hiába küldtük el újra erre vonatkozó kérdéseinket, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Megkerestük a Szabó Lászlót foglalkoztató alvállalkozó céget, a Special Force Security Teamet, ahonnan eddig szintén nem reagáltak levelünkre – a Balaton Soundot is szervező Sziget Irodánál pedig nem is hallottak a július 8-i konfliktusról.

A Központi Nyomozó Ügyészségnél viszont már tudnak róla, sőt, eljárás is indult az ügyben. Mint a Magyar Nemzet megtudta, július 11-én feljelentés érkezett a KNYF-hez, kaposvári regionális osztályuk pedig csütörtökön hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt feljelentéskiegészítést rendelt el. Ez azt jelenti, hogy a hatóság további adatokat kérhet be, tanúkat hallgathat meg az ügyben – és az újabb információk birtokában döntik majd el, hogy elutasítják a feljelentést, vagy elindítják a nyomozást.

Későbbi információink szerint a nyomozás elindult, de a kaposvári vádhatóság novemberben bizonyítottság hiányában megszüntette az eljárást - nem találtak ugyanis elegendő adatot, tényt, ami a Szabó László által elmondottakat bizonyította vagy éppen cáfolta volna.

Úgy tudjuk, az ügyben beidézett rendőrök nem jelentek meg a tanúkihallgatáson, de erre törvény szerint nem is voltak kötelezhetőek.

Kasznár Gyula alezredes március elsején került a siófoki kapitányság élére, elődjét indok nélkül váltották le, amin a helyi polgármester is megdöbbent.

Az új rendőrkapitány tavaly is aktívan részt vett a Balaton Sound biztosításában, annyira, hogy több kollégával együtt elfogott egy feltételezett külföldi drogterjesztőt a fesztiválon.

A hírről akkor az Origo számolt be, a Police.hu-ra hivatkozva, a forrásoldalról viszont valamiért már eltávolították a hírt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.