Robbanóanyagot készíthetett S. Ábel

A szer a gyanú szerint három-öt méter sugarú körben okozhatott volna súlyos sérüléseket.

MN
2017. 07. 31. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyanú szerint júliusban döntötte el S. Ábel, hogy robbanószert fog készíteni, beszerezte a hozzávalókat, majd folyamatosan kísérletezett, és hónap végére elkészített egy olyan anyagot, amely megbízhatatlansága és veszélyessége miatt még engedéllyel sem előállítható. Az eddigi adatok szerint a szer alkalmas arra, hogy öljön, robbanás esetén három-öt méter sugarú körben okozott volna súlyos, maradandó sérüléseket – tudta meg a 24.hu a Fővárosi Törvényszéktől. A portál azt írja, a fiatalember az előállított anyagot kiöntötte egy erdős területen.

A bíróság megállapítása szerint S. Ábel cselekménye alkalmas robbanóanyaggal visszaélés bűntette megalapozott gyanújának megállapítására.

S. Ábelt pénteken vitték el a rendőrök, és hétfőn került előzetes letartóztatásba. Jelen eljárás rablás előkészülete miatt indult ellene, mert korábban beszerzett egy lőfegyvernek ugyan nem minősülő, de az emberi élt kioltására alkalmas, működőképes muzeális pisztolyt, amelyet a rendőrség még július elején lefoglalt a gyanúsítottól.

Titkos adatszerzés útján derült fény arra, hogy egy barátjával arról folytatott eszmecserét, hogy prostituáltakat kellene kirabolni. Bár a gyanúsított által részben előállított, részben előállítani tervezett robbanóanyag célja ismeretlen, de a bíróság szerint nem kizárt, hogy a rabláshoz akarta használni az anyagot, vagy véletlenszerűen kiválasztott emberekkel szemben – írja a portál.

A Fővárosi Főügyészség részben szökés és elrejtőzés, részben pedig a megkísérelt vagy előkészített bűncselekmény véghezvitelének, illetve bűnismétlésnek a veszélye miatt indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatását, míg a védő úgy a megalapozott gyanút, mint az előzetes letartóztatás okainak meglétét vitatta.

A bíróság álláspontja szerint a kényszerintézkedés alkalmazásának különös okai közül a megkísérelt vagy előkészített bűncselekmény véghezvitelének, illetve a bűnismétlésnek a veszélye állapítható meg. A döntéssel szemben az ügyészség, valamint a gyanúsított és védője is fellebbezett – teszi hozzá a 24.hu.

S. Ábel idén márciusban négy és fél év börtönbüntetést kapott jogerősen a Fővárosi Törvényszéktől, de még nem vonult be. Azzal vádolták, hogy többször belelőtt egy gyorsétterem mennyezetébe a Móricz Zsigmond körtéren még 2013-ban. Az ítélet előtti tárgyalási napon azzal érvelt, hogy nem ő látszik a felvételeken, amelyek szerinte rossz minőségűek, és közölte: ha nem kap felmentő ítéletet, az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az egykori joghallgató hét évvel ezelőtt került először a hírekbe. 2010-ben más iskolai lövöldözések hatására eltervezte, hogy megöl 22 embert az ELTE jogi karán, majd magával is végez. A tervezett merényletre a férfi által írt vers volt az egyik bizonyíték. Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria 2015-ös ítéletét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.