Tizennégy évet kapott a 2002-es kántorjánosi gyilkosság elkövetője

Csak két évvel ezelőtt került a rendőrség látókörébe R. József, aki kegyetlenül ölt meg egy idős asszonyt.

MN
2017. 07. 14. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jogerősen tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék pénteken azt a férfit, aki a vád szerint ittasan bántalmazott egy idős nőt 2002-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kántorjánosiban, majd erőszakoskodott vele; az asszony a helyszínen meghalt – írja az MTI.

A beszámoló szerint Bodnár Zsolt bíró büntetőtanácsa R. Józsefet aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek.

A tényállás szerint a most 56 éves vádlott 2002. október 4-én Kántorjánosiban, egy italboltban volt a rokonaival. Késő este erősen ittas állapotban távozott; útközben eszébe jutott, hogy az egyik házban egy idős asszony lakik egyedül. Átugrott a ház kerítésén, a nyitott ajtón bement a szobába, ahol a 81 éves nő hálóruhában feküdt. A vádlott minden szó nélkül odament hozzá, többször arcon és állon ütötte, majd közösülni próbált vele.

Ezután a férfi – megijedve tettétől és a várható felelősségre vonástól – elhatározta, hogy megöli a nőt, ezért a nyakára nehezkedett és a mellkasára térdelt. A bántalmazás következtében az idős asszony a helyszínen meghalt.

A kezdetben ismeretlen tettes ellen indult nyomozást a rendőrség 2004-ben felfüggesztette. Az eljárást 2015. november 18-án indították újra, ekkor került a nyomozók látókörébe egy háromfős társaság, amelynek R. József is tagja volt. A férfi kihallgatása során, 2015 decemberében beismerő vallomást tett.

A bírósági tárgyalásokon a vádlott a sokszor egymásnak ellentmondó vallomásaiban csak a szexuális erőszakot ismerte be, megbánást nem mutatott.

Az ítélethirdetésen ismertetett indoklásban elhangzott, az orvosszakértői vélemény szerint az asszony halálát a bántalmazás következtében elszenvedett sérülések, traumás sokk és keringési elégtelenség okozta.

Az ítélet ellen a vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés miatt fellebbezett.

A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.