Már két éve szabad a leányfalui gázoló

Francis Ciarán Tobin 2000-ben gázolt halálra egy testvérpárt; sokáig elkerülhette büntetését, 2015-ben pedig szabadult.

MN
2017. 08. 24. 12:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több mint két éve szabadon él Írországban Francis Ciarán Tobin, aki 2000-ben Leányfalun gázolt halálra egy testvérpárt – tudta meg a Zoom.hu.

A férfit, akinek kiadatási ügye tizennégy éven keresztül húzódott, 2015. április 17-én helyezték feltételesen szabadlábra Dublinban, június 25-én pedig végleg letöltötte büntetését.

Mint a lap emlékeztet, az üzletember az Irish Life biztosítótársaság képviseletében dolgozott Magyarországon, amikor 2000. április 9-én Leányfalun autójával felhajtott a járdára, és ott elütötte a kétéves Zoltai Petrát és az ötéves Zoltai Mártont. Tobin még abban az évben hazautazott, így a magyar bíróság a távollétében ítélte három év börtönre 2002-ben, de a férfi nem jött vissza Magyarországra, hogy letöltse büntetését. Az ítéletet másodfokon megerősítették.

A magyar kormánynak az ország 2004-es uniós csatlakozásáig semmilyen eszköze nem volt arra, hogy Tobint visszahozza, de még utána is tíz évbe telt, mire sikerült elérni, hogy börtönbe kerüljön. Ugyan hivatalosan kétszer is kérte hazánk a férfi kiadatását, jogszabályi eltérések miatt ezt az ír legfelső bíróság mindkétszer megtagadta.

Tobin végül maga döntött úgy 2013-ban, hogy feltételekkel hajlandó Magyarországra jönni. 2014. január 13-án repülőgéppel érkezett Budapestre, ahol rendőrök várták, és őrizetbe vették. Külön cellát kapott, majd néhány nap múlva visszaszállították egy írországi börtönbe. Navracsics Tibor igazságügyi miniszter akkor sajtótájékoztatón jelentette be: garanciát kapott arra a dublini kormánytól, hogy a gázoló nem kap kegyelmet, ha hazamegy.

A férfi több mint két évvel ezelőtt, 2015. április 17-én került feltételesen szabadlábra azzal a kikötéssel, hogy heti három napot közérdekű munkával kell töltenie. Nem sokkal később kérelmezte kedvezményes szabadulását az ír hatóságoktól, amit meg is kapott, mivel a bíróság büntetésébe beleszámolta azt a 222 nap előzetest is, amit európai elfogatóparancs alapján töltött le Írországban. Tobin így 2015. június 25-én szabadulhatott.

Az Igazságügyi Minisztérium ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a magyar jogszabályok szerint Francis Ciarán Tobint nálunk már hónapokkal korábban, 2014. december elején feltételesen szabadlábra bocsáthatták volna, ekkor telt le hároméves büntetésének fele. Ha ezt a magyar bíróság nem engedélyezte volna, akkor tavaly júniusban lett volna végleg szabad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.