Még nincs gyanúsítottja a Green Holidays-botránynak

Tucatnyi szálon, de gyanúsítás nélkül zajlik a nyomozás, a rendőrség azt sem tudja pontosan, mekkora kárt okozott a bedőlt utazási iroda.

Koncz Tamás
2017. 08. 11. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős kárt okozó csalás gyanújával indított eljárást július elején a Green Holidays Kft. ügyében a BRFK gazdasági osztálya, és rengeteg tanút hallgattak meg, dokumentumot gyűjtöttek be a nyomozás során.

Hatósági oldalról nagyjából ennyi történt a több száz sértettet érintő botrányban, ezt is Heringes Anita, az MSZP országgyűlési képviselője tudta meg Polt Péter legfelsőbb ügyésztől.

A szocialista politikus kérdésére Polt elmondta, hogy a fenti eljárás egy feljelentés alapján indult, a károsultak több helyen tettek bejelentést, ezért a BRFK-nak időbe telik a külön futó nyomozások egyesítése is.

A nyomozás feladata lesz az is, hogy az elkövető személyét azonosítják: a jelenlegi bizonyítékok alapján azonban konkrétan még nem gyanúsítottak meg senkit, és a hatóságok azt sem tudják pontosan, hogy mekkora a Green Holidays bedőlésével okozott kár – mivel nem ismerik a teljes sértetti kört.

A BRFK összesen 25 millió forintot foglalt le a jogi személy, vagyis a kft. hitelszámlájáról, és várható, hogy további vagyontárgyakat is zár alá vesznek majd.

A teljes kárérték becslések szerint ugyanakkor elérheti a 900 millió forintot is, aminek eddig mintegy 15 százalékát fizethették ki. Augusztus elsejéig közel 770 millió forint összegű kárigény érkezett az utasokat biztosító Uniqához, aminek jó részét – a korábban nem egy csomagban vagy éppen a Green Holidays jogelődjétől rendelt szolgáltatás miatt – a biztosító valószínűleg nem is tudja kifizetni majd.

Az Uniqa egyébként úgy számol: augusztus végéig alakítják ki jogi álláspontjukat, hogy a vitás esetekben kinek fizetnek, és kinek nem. Addig is folyamatosan fizetik az ötvenszázalékos előleget azon szerződések után, amelyekkel nincs gond.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.